De Wijert krijgt buurtbrandweerman

GRONINGEN - De stad-Groninger wijk De Wijert krijgt in de persoon van Luc Oldenhof een buurtbrandweerman. De buurtbrandweerman start deze week, de Week van de Veiligheid.

De buurtbrandweerman richt zich op het voorkomen van brand terwijl hij zichtbaar in de buurt is, de buurt kent en zelf gekend wordt. Waar het de brandveiligheid in de wijk betreft, is Oldenhof het aanspreekpunt voor inwoners, bedrijven en instanties. Brandweer Groningen wil hiermee uiteindelijk minder slachtoffers, minder brand en minder schade bewerkstelligen.

Dertig jaar ervaring

Luc Oldenhof heeft dertig jaar ervaring als brandveiligheidsspecialist bij de brandweer. Hij kan niet wachten om te beginnen. “Ik heb zin om kennis te maken met de mensen in de buurt en om samen op zoek te gaan naar oplossingen voor een brandveilige omgeving. Ik geef tips waar men op kan letten. Want, voorkomen blijft beter dan genezen”, weet Oldenhof.

Daar waar de activiteiten zijn

De buurtbrandweerman heeft geen vaste werkplek maar zal zich steeds onder de mensen begeven. “Dichter bij elkaar kun je het verhaal beter overdragen en begrijp je elkaar beter. Ik werk daarom waar de activiteiten zijn. Dat kan in de Innovatiewerkplaats aan de Van Schendelstraat zijn, in het MFC De Wijert of online. Maar ik kom ook bij mensen thuis.” Online is de buurtbrandweerman bereikbaar via Facebook en Twitter. Hij gaat daarnaast ook in gesprek met instanties over problemen en onveilige situaties in de wijk.

Pilot

Als buurtbrandweerman zorgt Oldenhof voor een goede verbinding tussen Veiligheidsregio Groningen en de lokale omgeving. Hij werkt samen met de lokale samenleving, (gemeentelijke) organisaties zoals stadsbeheer, woningbouwcorporaties, wijkagenten en winkeliers. Daarnaast stimuleert en ondersteunt hij initiatieven voor het oplossen van (brand)veiligheidsproblemen in De Wijert. Brandweer Groningen deed eerder ervaringen met buurtgerichte brandweerzorg op in de gemeente Vlagtwedde en in de Eemshaven. Het is de eerste buurtbrandweerman in de stad. De pilot in De Wijert loopt tot eind 2018 en wordt daarna geëvalueerd.