Noodkap laanbomen aan Meedenpad in Kardinge

GRONINGEN - Natuurmonumenten start half oktober met de noodkap van de laanbomen aan het Meedenpad in het Groninger Kardinge.

De in totaal 135 essen zijn aangetast door de gevreesde essentaksterfte. Om de veiligheid van fietsers en wandelaars te kunnen blijven waarborgen, is het noodzakelijk de essen te vervangen door nieuwe laanbomen.

Essentaksterfte

Coördinator natuurbeheer Reiner Hartog van Natuurmonumenten is niet blij met dit relatief nieuwe verschijnsel in Nederland. “In de zomer van 2010 werd het voor het eerst in Nederland aangetroffen. Ook in Kardinge werd deze schimmelziekte, want dat is het, al in 2011 geconstateerd.” “De takken van essen sterven af door een schimmel. Uiteindelijk gaat de hele boom dood. Midden in het Kardinger bos levert dat niet direct onveilige situaties op. Hier pal naast een veel gebruikt fiets- en wandelpad van het centrum van de stad Groningen naar Beijum wel.”

Veiligheid voorop

Het is derhalve in het belang van de veiligheid voor de weggebruikers de bomen te verwijderen. Een deel van de bomen oogt nog goed, maar dat is bedrieglijk, aldus Hartog. “Experts, waaronder Osaka boomadvies, hebben onafhankelijke inventarisaties uitgevoerd en geconstateerd dat het een kwestie van tijd is totdat ook deze bomen verder verzwakken. De aantasting door de essentaksterfte maakt dat de bomen ook bevattelijker zijn voor andere schimmels zoals de honingzwam. Deze schimmel vreet de boom als het ware van binnen uit op. Een goed ogende boom kan dan plots toch omvallen. Dat levert gevaarlijke situaties op voor passanten en daar willen we niet op wachten.”

Nieuwe aanplant

Na de kap gaat Natuurmonumenten de laan opnieuw inplanten. Deze keer met zomereik, linde en waarschijnlijk zoete kers. Deze soorten zijn niet bevattelijk voor de essentaksterfte. Natuurmonumenten doet haar uiterste best om de overlast tot een minimum te beperken. Gedurende de werkzaamheden, die ongeveer twee weken duren, is het Meedenpad gesloten.