FC Groningen ontvangt AZ

GRONINGEN - Ze leden allebei een teleurstellende nederlaag en spelen zondag tegen elkaar in het Noordlease Stadion. Zowel FC Groningen als AZ heeft wat goed te maken. De aftrap is om half drie.

Door Wim Masker

AZ verloor zijn laatste wedstrijd in eigen huis kansloos met 4-0 van een veel beter Feyenoord. Opvallend was het grote aantal lege plekken in het AFAS Stadion. Van de 17.000 plaatsen waren er slechts 14.000 bezet voor het duel met de landskampioen.

Afrekening

De Alkmaarders hebben min of meer hetzelfde probleem als FC Groningen. Ze krijgen hun stadion niet meer vol. Ook AZ won afgelopen seizoen slechts vijf thuiswedstrijden. Het spel beantwoordde bovendien niet aan de hoge verwachtingen van de kritische aanhang, met steeds meer lege stoeltjes tot gevolg. Pas in de play-offs voldeed AZ weer aan de norm, met als grote uitblinker de 18-jarige Calvin Stengs. De linksbenige aanvaller scheurde begin augustus helaas een kruisband en is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Een enorme domper voor het talent zelf, maar ook voor het Alkmaarse publiek dat zich beroofd zag van een attractie.

Beterschap

AZ-coach John van den Brom beloofde zijn aanhang na het afgelopen kwakkelseizoen beterschap en besloot zijn speelwijze aan te passen. In plaats van met twee controleurs speelt AZ dit seizoen met slechts één controleur: de van Feyenoord gehuurde Marko Vejinovic. De geboren Amsterdammer zal er zondag niet bij zijn: in de wedstrijd tegen Feyenoord blijkt ook hij een kruisband te hebben gescheurd. Van Van den Brom is bekend dat hij bij tegenvallende resultaten geneigd is om zijn elftal om te gooien. Een week voor de nederlaag tegen Feyenoord verloor AZ ook al in eigen huis van Excelsior.

Eigen jeugd

Bij AZ breken steeds meer jeugdspelers door. Als een van de eerste profclubs in Nederland zijn de Noord-Hollanders veel meer en anders gaan trainen. Vanaf de onder 16 wordt er zeven keer per week getraind. Meer dan de helft van de selectie bestaat inmiddels uit spelers uit eigen opleiding. Ron Vlaar, Thomas Ouwejan, Owen Wijndal, Guus Til, Joris van Overeem, Dabney dos Santos, genoemde Vejinovic en Stengs komen uit de eigen opleiding en regio. En er komen nog veel meer talenten aan. Niet zelf opgeleid is Marco Bizot. De doelman verruilde FC Groningen drie jaar geleden voor Racing Genk, maar zijn verblijf daar werd geen succes. AZ nam hem eind vorig seizoen transfervrij over van de Belgische subtopper. Zondag keert hij terug in Groningen.