Live-onderzoek ‘Hoe prikkelbaar bent u?’ bij UMCG

GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voert donderdag 12 oktober een live-onderzoek uit, getiteld: ‘Hoe prikkelbaar bent u?’.

Dat doet het tijdens de 26ste publieksdag ‘Hersenen en prikkels’ van de Hersenstichting in Rotterdam.

Prikkelbaar

In het gelegenheids-‘prikkellab’ onderzoeken de UMCG-wetenschappers dr. Marie-José van Tol en Rozemarijn van Kleef hoe bezoekers van de publieksdag onbewust voorrang geven aan negatieve informatie en hoe dit samenhangt met hoe prikkelbaar de bezoekers zijn. Ook meten ze het gedrag van de ogen: waar kijken de bezoekers naar en hoe reageert de pupil daarop? Ondertussen geven de onderzoekers mini-colleges over prikkelbaarheid, gespannenheid, depressie, cognitie, de werking van de hersenen en de pupilreactie.

Depressie

De Hersenstichting ondersteunt wetenschappelijk onderzoek naar vele hersenaandoeningen en psychiatrische stoornissen. Zo onderzoekt Marie-José van Tol met haar team met steun van een Hersenstichting Fellowship waarom mensen kwetsbaar zijn om vaker depressief te worden, hoe depressie voorkomen kan worden en wat de rol van de hersenen daarbij is; meer hierover op depressiestudie.com. De resultaten van het live-onderzoek worden snel na de publieksdag kenbaar gemaakt door de Hersenstichting.