Bakkerij van Esch maakt de lekkerste speculaasjes

GRONINGEN - Bakkerij van Esch is op de Beko Najaarsdagen in Nieuwegein uitgeroepen tot lekkerste speculaasbakker van de provincie Groningen.

De 111-jarige ambachtelijke bakker, met Norg als bakermat en vestigingen in onder meer Paddepoel en Vinkhuizen, viel in twee (van de drie) categorieën in de prijzen: speculaas mét en speculaas zonder amandelen. Volgens Bas van Esch van Bakkerij van Esch is de winst te danken aan het van oudsher gebruikte, maar steeds in een nieuw jasje gestoken recept. Bovendien worden ‘de beste grondstoffen’, zoals roomboter, gebruikt.

Speculaaskeuring

Beko is de grootste inkoopcombinatie voor ambachtelijke bakkers in Nederland. Vast onderdeel van haar jaarlijkse vakbeurs is de speculaaskeuring. Deelname aan een dergelijke wedstrijd prikkelt Bakkerij van Esch kwaliteitsproducten te maken, vertelt Bas van Esch: “We laten zien dat we ons met pure en ambachtelijke producten onderscheiden van concurrentie en dat we gaan voor vakmanschap.” De producten zijn beoordeeld door een vakkundige jury en een consumentenpanel. Daar waar de vakjury de producten ‘blind’ proefde, waren voor de consumentenjury ook de verpakking en presentatie belangrijke onderdelen van de beoordeling.