In Stad | Jean Pierre Rawie

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar. Foto: Marc Jansen[/caption]

Afgelopen donderdag werd Jean Pierre Rawie in het Groninger Forum ondervraagd over zijn nieuwe dichtbundel 'Handschrift'. Interviewer Rense Sinkgraven opende met de vraag of Rawie tevreden is over zijn nieuwe bundel. Dat had hij beter niet kunnen doen, want Rawie gaf geen antwoord en keek slechts meewarig. Sinkgraven herstelde zich snel: "Geeft ie gewoon geen antwoord op, want als je ontevreden bent dan geef je de bundel gewoon niet uit! Zullen we dan maar beginnen met een ijzersterk gedicht?" Waarop de door velen geliefde dichter voorlas uit zijn nieuwe bundel.

Zo'n dag

Aan wie ik ook maar dacht vandaag was dood, terwijl de landerijen en de steden gestaag langs het beslagen treinraam gleden En het om beurten miezerde en goot. Al menig lief is langer overleden dan dat ze mij verdriet of vreugde bood. Ik reis alleen en mis mijn reisgenoot, met wie ik elke windstreek heb doorsneden. Zo'n dag. Ik deed het niet met opzet, maar Ik zag zelfs het gezicht van vaag bekenden, wier naam mij bij hun leven reeds ontschoot. Ik zag mijn vader in elk handgebaar. Het regende. Waar ik mij keerde of wendde, aan wie ik ook maar dacht vandaag was dood.
Rawie: "Deze bundel begint met gedichten over ouder worden. Dan over de seizoenen, vooral de herfst. Een paar liefdesgedichten en wat meer op de actualiteit gerichte gedichten. Zelfs een gedicht over terreur, IS." Dat het volgens de interviewer in de liefdesgedichten zou gaan over zijn geliefde Esther ('de vrouw die haar beste jaren aan mij vergooit'), nee, daarvan wil Jean Pierre niets weten. "Het zijn liefdesgedichten, niet per se over Esther. Het gaat niet om de emotie van de dichter, maar om wat de dichter probeert op te roepen bij de lezer." Dat Rawie het een en ander weet op te roepen bij de lezer bleek na publicatie in 1992 van de bundel 'Onmogelijk geluk'. Van die bundel werden in korte tijd 50.000 exemplaren verkocht. Op donderdag 12 oktober wordt Rawie in Boekhandel Godert Walter geïnterviewd door stadsdichter Lilian Zielstra. De avond begint om 20.00 uur en reservering is gewenst: in de winkel, telefonisch onder 050-3122523 of per mail via info@godertwalter.nl De nieuwsbrief van de 75-jarige winkel over 'Handschrift': "Op ontroerende wijze doet de dichter kond van zijn grootse en bewogen zielenleven in vormvaste en technisch volmaakte gedichten, die bovenal ontroerend en al te menselijk zijn."

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar