Blaauw Lezing 2017 over magnetische velden

GRONINGEN - Anna Scaife tekent woensdag 11 oktober in het Academiegebouw in Groningen voor de Blaauw Lezing 2017. De hoogleraar Radioastronomie spreekt hierin over magnetische velden.

De Blaauw Lezing is georganiseerd door het Kapteyn Instituut in samenwerking met Studium Generale. Elk jaar geeft een internationaal gerenommeerde astronoom een lezing voor een breed publiek. De Blaauw Leerstoel en de Blaauw Lezing werden in 1997 ingesteld als een van de zes gastprofessoraten van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Magnetisch velden

Magnetische velden spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van het universum. Ze zijn bijvoorbeeld belangrijk bij het ontstaan van sterren. Maar ze zijn ongrijpbaar, we zien ze eigenlijk alleen door de effecten die hun krachten hebben op andere fenomenen. In haar Blaauw Lezing legt Anna Scaife uit hoe we deze duistere krachten toch kunnen meten.

Anna Scaife

Anna Scaife is hoogleraar Radioastronomie en hoofd van de Jodrell Bank Interferometry Centre of Excellence van de University of Manchester. Ze is Fellow van de European Research Council, waardoor ze onderzoek naar het ontstaan en de evolutie van grootschalige, kosmisch magnetische velden kan financieren. Daarnaast maakt ze deel uit van het project Square Kilometre Array. In 2014 werd ze door het World Economic Forum onderscheiden als één van dertig wetenschappers onder de 40 jaar die werden geëerd voor hun vernieuwende bijdragen op het gebied van wetenschap, techniek en technologie.
Deze lezing begint om 20.00 uur. De voertaal is Engels.