Leegstand winkeloppervlakte in Groningen gehalveerd

GRONINGEN - De leegstand van winkelruimte in Groningen is met vijftig procent gedaald ten opzichte van 2016.

Dit blijkt uit onlangs gepubliceerde informatie van het Planbureau voor de Leefomgeving. Waar de leegstand in april 2016 nog 11,2 procent was is dit in april 2017 met de helft gedaald, tot 5,6 procent.

Veel nieuwe winkels

Met veel nieuwe winkels, zoals bloemenatelier In de Roos aan de Vismarkt, de eerste brandstore van Dstrezzed in Nederland en damesmodezaak Lien & Giel in de Zwanestraat, en de Italiaanse conceptstore La Officina in de Stoeldraaierstraat, lijkt het uitstekend te gaan met het winkelbestand in de stad. Er is grote belangstelling voor het nieuwe winkelgebied aan het Sontplein, waar bijvoorbeeld Decathlon zich vestigt. Binnenkort opent kledingketen Zara haar deuren in het voormalige pand van de Bijenkorf in de Herestraat.

Horeca

Ook in de horeca zijn er nieuwe aanwinsten. Met de uitbreiding van Mr. Mofongo’s Rooftop Wine Bar & Greenhouse, de vestiging van Vapiano in de Poelestraat, Burger Palace aan de Zonnelaan, de Jumbo Foodmarket en Italiaans restaurant Alice aan de Verlengde Hereweg blijft de Groningse winkel- en horecabranche flink in beweging.

Onder landelijke gemiddelde

In Nederland is de gemiddelde leegstand van winkelvloeroppervlakte volgens de berekeningen van het PBL 9 procent. Met 5,6 procent zit Groningen onder het landelijk gemiddelde.