Respectis en Mediacaster in finale EBG Pitch

GRONINGEN - Respectis en Mediacaster uit Groningen staan met Vialis uit Houten in de finale van EBG Pitch - de 5G editie. Zij maken kans op 20.000 euro.

Tijdens EBG (Economic Board Groningen) Pitch krijgen drie ondernemers de kans hun idee live op het podium te pitchen aan publiek en jury. De jury bepaalt wie met € 5000 naar huis gaat; € 15.000 wordt ter plekke, middels een app, verdeeld door het publiek. De jury bestaat uit Ben Woldring, Carola Bos (IBM) en Jurjen Veldhuizen (Huawei).

5G

Omdat deze editie, de tweede, van EBG Pitch in het teken staat van het snelle internet 5G (de opvolger van 4G), krijgt de winnaar de kans om zijn of haar plan uit te werken in het 5G Lab van 5Groningen, één van de projecten van EBG. Ook de andere pitchers krijgen hulp van EBG bij het uitwerken van hun plannen.

Respectis

Wil van Paridon van Respectis wil aardbevingen voorspellen. Hij wil een meetsysteem ontwikkelen dat seismische data kan omzetten in een prognosemodel om bevingen beter te kunnen beheersen. Om deze grote hoeveelheid gegevens snel beschikbaar te maken, is 5G nodig. Met de geanalyseerde gegevens kan de aardgaswinning worden aangepast.

Mediacaster

Michel Suurmeijer van Mediacaster wil prullenbakken voorzien van sensoren. Deze moeten een signaal afgeven wanneer de prullenbak bijna vol is, zodat de vuilnisman altijd de meest optimale route kan afleggen om ze te legen. Dit scheelt niet alleen een hoop tijd, maar ook brandstof. De technologie erachter wil het bedrijf ook inzetten om onder andere verkeersstromen te meten. 5G is onder andere nodig om de grote hoeveelheid data realtime te analyseren.

Vialis

Frans van Waes van Vialis wil ervoor zorgen dat zelfrijdende bussen veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Met gebruik van sensoren en 5G kunnen bussen actuele informatie ontvangen over de verkeerssituatie. Andere deelnemers aan het verkeer kunnen er dan vanuit gaan dat de bus hen ‘gezien’ heeft. Doel is ervoor te zorgen dat de invoering van de zelfrijdende bus op de openbare weg wordt versneld.

Trendship

De finale van EBG Pitch vindt plaats tijdens technologie-, trend- en innovatie-event Trendship op donderdag 19 oktober in MartiniPlaza. Het event begint om 11.00 en eindigt om 13.00, waarna finalisten en bezoekers kunnen deelnemen aan het programma van Trendship. Meer informatie: www.economicboardgroningen.nl/ebgpitch.