Weer wat kleur op wangen FC Groningen

GRONINGEN - Klachtenvrij is patiënt FC Groningen nog niet, maar er begint weer kleur op de wangen te komen. De verdiende zege op FC Twente biedt hoop op voorspoedig herstel.

Door Wim Masker

Vrijdagmiddag, Corpus den Hoorn. Tijdens het wekelijkse perspraatje is aan niets te merken dat Ernest Faber een trainer onder druk is. Integendeel zelfs. Faber is in opperbeste stemming en van een ijzige sfeer tussen hem en de kritische vertegenwoordigers van de lokale en regionale media is geen sprake. Tot verbazing van vertegenwoordigers van Voetbal International en Algemeen Dagblad die speciaal voor de gelegenheid naar het Groningse ‘crisisgebied’ zijn afgereisd.

Eens met kritiek

Deze krant sprak naar aanleiding van het vertoonde spel in de laatste thuiswedstrijden van ’stadionontruimingsvoetbal’ en ook RTV Noord en Dagblad van het Noorden waren niet bepaald ingetogen in hun kritiek. Hoewel Faber zich als hoofdtrainer de kritiek het meest mag en ook moet aantrekken, beseft hij dat deze niet persoonlijk bedoeld is. Met een groot deel van de kritiek is hij het ook eens. Het verklaart de ontspannen sfeer waarin critici en trainer elkaar kunnen bejegenen.

Herstel

In de tweede helften tegen NAC en Hercules laat FC Groningen al onmiskenbare tekenen van herstel zien. Tegen FC Twente zet dat proces zich door. Ook zondagmiddag is het spel nog verre van oogstrelend, maar het oogt al wel weer meer gestructureerd en minder slordig. Voor het eerst deze competitie heeft FC Groningen meer balbezit en springt het daar ook nog eens zorgvuldiger mee om dan de tegenstander.

Lichtpunten

Faber en zijn assistent Marcel Groninger gunnen Ritsu Doan een basisplaats als centrale aanvallende middenvelder. Uitblinken doet de pas 19-jarige Japanner zeker niet, maar hij laat wel zien geknipt te zijn voor deze rol. Samir Memisevic maakt een goede indruk als linker centrale verdediger. De Bosniër gaat stevig de grondduels in en wint ook alle kopduels van Tom Boere. Juninho Bacuna speelt een van zijn beste wedstrijden. Hij vult de rechtshalfpositie zeer naar behoren in. Mimoun Mahi maakt als rechtsbuiten weinig indruk – hij is meer een zwervende spits dan een echte vleugelspeler – maar valt op door de vele verdedigende bijstand die hij verleent aan Mike te Wierik. De rechtsback heeft zijn handen vol aan dribbelaar Oussama Assaidi, veruit de gevaarlijkste aanvaller bij FC Twente.

Verbeterpunten

Ernest Faber is uiteraard content met de winst, maar ziet verbeterpunten: “Ik vond ons nog wat aan de voorzichtige kant. Het tempo in de opbouw lag bij ons nog wat te laag en de zorgvuldigheid in de eindfase van de aanvallen had beter gekund.” De trage spelopbouw had twee oorzaken. Enerzijds zagen de opbouwers soms te laat de vrije man of vrije ruimte, anderzijds zorgden de aanvallers vaak voor te weinig loopacties. De verdedigers zouden de bal vaker blind in de diepte moeten kunnen spelen. Het zou het tempo en het kijkgenot ten goede komen.

PEC Zwolle

Voor Faber en zijn collega’s zal er weinig aanleiding zijn om veel te veranderen voor de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. De ploeg van trainer John van ’t Schip is de competitie vrij goed begonnen. Beide ploegen ontlopen elkaar niet veel, maar PEC speelt al wat langer in dezelfde formatie en is daardoor zaterdagavond licht favoriet.