Provincie subsidieert investering Ophtec in collaboratieve robot

GRONINGEN - De provincie Groningen geeft het stad-Groninger bedrijf Ophtec 25.000 euro subsidie voor de aanschaf van een collaboratieve robot.

Deze Cobot, die ‘samenwerkt’ met mensen, wordt ingezet voor de productie van een nieuw ontwikkelde implanteerbare multifocale ooglens. De Cobot zorgt voor een grotere nauwkeurigheid en effectievere bezetting van de huidige machine. Bovendien bespaart hij energie. De automatisering moet leiden tot een stijging van de omzet en moet zes nieuwe banen opleveren.

Ophtec

Het familiebedrijf Ophtec is in 1983 opgericht. Het is gespecialiseerd in ontwikkeling en productie van intra-oculaire lenzen (implantaatlenzen) en instrumenten voor de oogheelkunde. Er werken ruim 120 mensen. Naast het hoofdkantoor in Groningen zijn er acht buitenlandse vestigingen. De producten worden wereldwijd verkocht; 90 tot 95 procent passeert de grens van Nederland.

Productie neemt toe

Waar met de huidige productiewijze nog veel handmatig gebeurt, en uitsluitend overdag geproduceerd wordt, kunnen met de Cobot zeven dagen per week 24 uur per dag onbemand lenzen geproduceerd worden. Toch levert de automatisering naar verwachting ook zes nieuwe banen op. Omdat het gaat om multifocale lenzen, op maat gemaakt voor de patiënt, is zowel vanuit de klinische afdeling als vanuit de verkoopafdeling meer inzet nodig. Bovendien neemt het aantal geproduceerde lenzen toe. Hierdoor zijn ppl in de logistiek en productie ook mensen nodig. In de uitvoering zal Ophtec de komende periode bekijken of de Cobot ook in andere processen ingezet kan worden.

Groningen@Work

De provinciale subsidie komt uit het programma Innovatief & Duurzaam MKB Groningen, onderdeel van Groningen@Work. Groningen@Work is het programma Economie en Arbeidsmarkt 2016-2019 van de provincie Groningen. Doel hiervan is de economie te versterken en daarmee zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen.