DCG-verpleegkundige Cobie Schuitema springt bij op Aruba

GRONINGEN - Cobie Schuitema, verpleegkundige bij Dialyse Centrum Groningen, vliegt zaterdag 23 september naar Aruba om bij te springen in het dialysecentrum van het Dr. Horacio E. Oduber Hospitaal .

“Iedereen klaar voor de shift uit Sint-Maarten?”, klinkt een stem met Arubaans accent uit de luidsprekers. Een filmpje op de smartphone van Cobie Schuitema, verpleegkundige bij Dialyse Centrum Groningen, laat zien hoe het team van artsen en dialyseverpleegkundigen op Aruba zich voorbereidt op de komst van 44 extra geëvacueerde patiënten. Ook op Bonaire zijn patiënten opgevangen. “I am ready!”, roepen de zorgverleners één voor één.

Irma

Sinds de orkaan Irma over het eiland Sint-Maarten raasde, is het hectisch op de dialyse-afdeling van het Dr. Horacio E. Oduber Hospitaal op Aruba. Het aantal patiënten is bijna verdubbeld. Cobie Schuitema, die daar normaal gesproken al regelmatig bijspringt, kwam in actie: “Ik moet erheen, dacht ik direct! Het liefst was ik meteen met een vliegtuig van defensie die kant opgevlogen. Ik vlieg nu op 23 september naar de Cariben om te helpen!” De Groningse verpleegkundige heeft veel contact met de medewerkers van het dialysecentrum op Aruba. Ze vertelt hoe het nu reilt en zeilt: “Iedereen werkt extreem veel. De artsen lossen elkaar zo veel mogelijk af, maar maken regelmatig twintig-urige werkdagen. Alle verpleegkundigen draaien een shift extra op een dag. Zelfs een 72-jarige Arubaanse verpleegkundige werkt momenteel fulltime om alle patiënten te dialyseren!”

Vijf of zes dagen niet gedialyseerd

Dialysepatiënten hebben een chronische nierziekte. Daardoor raken ze de afvalstoffen in het bloed onvoldoende kwijt. Wanneer zij niet drie keer per week dialyseren hopen deze stoffen zich op. Al binnen enkele dagen kunnen zij dan overlijden of heel erg ziek worden. Tijdens de dialyse stroomt het bloed van de patiënt door een kunstnier aan een machine, waardoor het bloed schoon wordt. “Toen de patiënten uit Sint-Maarten aankwamen, hadden sommigen al vijf of zes dagen niet gedialyseerd”, vertelt Schuitema. “Ze zijn na aankomst dan ook direct ’s nachts in shifts behandeld. De situatie van deze patiënten is inmiddels stabieler. Om de 44 extra patiënten te kunnen behandelen is er iedere dag een extra shift toegevoegd.”

Extra personeel gezocht

De organisatie Healthz coördineert de plaatsing van dialyseverpleegkundigen uit Nederland op de Cariben. Direct na de ramp plaatsen zij een oproep dat er extra medewerkers nodig waren. Schuitema reageerde hierop. “Ik zou al naar Aruba, maar heb met DCG kunnen regelen dat ik eerder kon vertrekken. Er zijn ook collega’s van mij die naar het dialysecentrum op Bonaire gaan.”

Terug naar Sint-Maarten?

Schuitema schat in dat patiënten niet snel terug kunnen naar Sint-Maarten: “Het ziekenhuis daar heeft nu geen water en dit is onmisbaar voor een dialysebehandeling. Schone leidingen en schoon water zullen waarschijnlijk niet zomaar weer aangelegd zijn. Ik vermoed dat de patiënten dus nog wel een tijdje ergens anders gedialyseerd moeten worden.” Ideeën daarover heeft ze wel: ‘Veel patiënten van de Cariben hebben ook familie in Nederland. Misschien is er vanuit een rampenfonds geld beschikbaar om mensen in ons land op te vangen, zodat het allemaal wat meer verdeeld kan worden?”