Onderzoek SKSG wijst uit: Groninger kinderen willen uitvinder worden

GRONINGER - Groninger kinderen worden liever uitvinder of vlogger dan dokter of politieagent.

Dat blijkt uit een een onderzoek dat Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) heeft laten doen naar dromen en ambities van kinderen in de regio. De resultaten van dit onderzoek zijn vanmiddag gepresenteerd tijdens SKSG Discovery Kids in de Kapteynborg van Rijksuniversiteit Groningen.

Driehonderd kinderen

In het onderzoek zijn ruim driehonderd kinderen uit de regio in de leeftijd 2 tot en met 12 jaar betrokken. Via groepsgesprekken, 1-op-1 interviews en online enquêtes konden kinderen de onderzoekers laten weten ‘wat ze later willen worden’ en ‘waarom’.

Serieus nadenken

Wat opvalt is dat kinderen al jong serieus nadenken over de vraag wat ze later willen worden. Zeker zo opmerkelijk is de stelligheid waarmee kinderen hun uitspraken doen, zelfs deelnemers van 2 tot 4 jaar wisten al heel goed wat ze wilden en lieten zich door anderen niet van de wijs brengen. Directeur Enno van der Werff van SKSG: “Bij SKSG zijn alle kinderen welkom. We zeggen bij SKSG al jaren ‘Het mooiste wat je kunt worden, is jezelf!’. Maar toen iemand me laatst vroeg waar de meer dan zesduizend SKSG-kinderen van dromen en wat ze later willen worden, stond ik met mijn mond vol tanden. Dat is nu gelukkig wel anders.”

‘Uitvinder’ vaak genoemd

Kinderen van 4 tot en met 12 jaar zoeken hun voorbeelden nog vaak in hun directe omgeving en minder bij nationale of internationale beroemdheden. Dat ‘gamen’, ‘vloggen’ en ‘computeren’ sterk tot de verbeelding zouden spreken, verbaasde SKSG niet. Maar dat ‘uitvinder’ vaak werd genoemd en er zelfs een ‘weetjesverzamelaar’ op een lijstje zou staan, had ze niet verwacht.

Geld verdienen en leuk werk

“31 % geeft aan veel geld verdienen belangrijk te vinden, 32 % vindt het belangrijk dat het werk leuk is”, zegt Eva van Leeuwen van YFK Marketing, coördinator van het onderzoek. “En dat is best verrassend als je weet dat we bij millennials, een generatie eerder, zien dat leuker werk vaak veel hoger scoort dan een hoog salaris.”