Focus op tambú in Grandcafé Trefpunt

GRONINGEN - Mr. dr. René Rosalia geeft donderdag 28 september in Grandcafé Trefpunt in Beijum een lezing over tambú. Dit gaat gepaard met een optreden van een tambú-groep.

Rosalia’s lezing is getiteld: ‘De repressie van het Afro Curaçaos ritueel tambú in de kolonie Curaçao’. Hij gaat in op de cultuur-historische en sociale achtergronden en functie van tambú, en de manier waarop tambú op Curaçao is bestreden.

Tambú

De muziekvorm tambú is in de zeventiende eeuw ontstaan op Curaçao; onder het tot slaaf gemaakte deel van de bevolking van het eiland. De basis van tambú is een mix van culturen uit West-Afrika. Nauw verweven met godsdienst en leven, vormt de muziek een ritmische uitlaatklep voor alle emoties. In de muziek worden de doffe dreunen van de grote trom (tambú), geflankeerd door de scherpe klank van de ‘heru’ (meestal een metalen gebruiksvoorwerp dat met een ijzeren staafje wordt bespeeld). Bijbehorende expressieve joelende zang (in Papiamento) en wulpse bekkendans maken tambú in de ogen van de machtshebbers onzedelijk en onbeschaafd. Kerkelijke en civiele autoriteiten keuren het af, veroordeling en repressie volgt. Pas in 2012 is tambú werkelijk bevrijd van restricties.

Wijsheid en humor

In tambú zit wijsheid en humor. De teksten zijn vaak maatschappij-kritisch. Een goede tambú-zanger is te vergelijken met een cabaretier, een rapper of een stand-up comedian. Hierbij wordt hij ondersteund door de aanwezigen, die in gezongen ‘oneliners’ de mening van de voorzanger onderstrepen.

Cultureel erfgoed

Na tweehonderd jaar veroordelen, verbieden en gedogen is tambú op initiatief van Stichting SPLIKA in 2015 op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland geplaatst.

Manifestatie

De bijeenkomst in Groningen is onderdeel van een groots festival rondom tambú, georganiseerd door Stichting SPLIKA. De hoofdmanifestatie is 30 september in Den Haag.
Aanvang: 19.00 uur. Entree: gratis.