Dialysepatiënten lopen 4Mijl4You voor de Nierstichting

GRONINGEN - Tien patiënten van Dialyse Centrum Groningen (DCG) doen zaterdag 7 oktober mee aan de 4Mijl4You.

Zij lopen of fietsen, vergezeld door medewerkers van DCG, van Haren naar de Vismarkt in Groningen. Dit doen ze voor de Nierstichting, die deze week haar jaarlijkse collecteweek heeft.

Nieren werken niet goed

De tien sportievelingen hebben dialyse nodig, omdat hun nieren niet goed meer werken. Ze komen drie keer in de week voor hun behandeling op één van de locaties van het DCG in Groningen, Assen, Stadskanaal en Delfzijl. Daar brengen ze drie tot vier uur door, terwijl een machine ervoor zorgt dat schadelijke afvalstoffen uit het bloed worden gehaald. Helaas slaagt een dialysemachine er niet in om de nieren volledig te vervangen. Een behandeling is daardoor lichamelijk behoorlijk zwaar.

Conditie

Om het lichaam zo gezond mogelijk te houden is beweging erg belangrijk. Diëtist Annie Dijkstra (57): “Soms kunnen kleine activiteiten al helpen, zoals het nemen van de trap in plaats van de lift of een half uurtje in de tuin werken. De prestatie die deze groep gaat leveren met de 4Mijl4You is echt mooi. Het is fysiek een uitdaging, maar samen komen we er wel.” Dat het ‘samen uit, samen thuis’ is, blijkt wel uit de inzet van drie deelnemers. Ben van Velzen (31) en Wilto Rendering (69) dialyseren in het centrum in Groningen. Zij hebben er veel zin in om deze avond mee te maken. Tijdens het wandelen zullen ze Anna Niemeijer (60) in haar rolstoel naar de finish duwen. Normaal gesproken dialyseren deze drie op dezelfde zaal, drie keer vier uur in de week. Er is daardoor al heel wat voorpret geweest de afgelopen tijd.

Nierstichting

De Nierstichting speelt een belangrijke rol in nieronderzoek, voorlichting en lotgenotencontact. Ook worden vakanties aangeboden naar plekken waar de dialyse van patiënten ook door kan gaan. Dit is voor de deelnemers aan de 4Mijl4you een mooi doel om te steunen. Mensen die de actie sympathiek vinden, kunnen doneren via actie.nierstichting.nl/dialysecentrumgroningen. De activiteiten van het team zijn te volgen via www.facebook.com/dialysecentrumgroningen.