Stadjer Jason Short vraagt steun voor ‘zijn’ Sint-Maarten

GRONINGEN - Stadjer Jason Short (26) is geboren en getogen op Sint-Maarten. Zoals bekend mag worden verondersteld, heeft de orkaan Irma een enorme ravage aangericht op dit onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Door Marc Jansen

“Maar”, zegt Jason, “weinig mensen weten wat er precies aan de hand is. Feitelijk is alles overhoop gegooid. Het is chaos. En de Sint-Maarteners zijn alleen maar bezig zichzelf te redden. Men steelt zelfs van elkaar.” De zes jaar in Groningen woonachtige Jason heeft veel familie en vrienden op Sint-Maarten, een van de Bovenwindse Eilanden. Ook z’n ouders wonen er. “Mijn ouders hebben best een groot huis. Met een appartement op de benedenverdieping, dat verhuurd wordt, en het eigen woongedeelte op de bovenverdieping. Maar ze logeren nu bij de onderburen in het appartement. Omdat het zinken dak - de rest van het huis is van beton - er vanaf gewaaid is...”

Naar de wc gevlucht

Jason, die mede-eigenaar is van het in calisthenics gespecialiseerde bedrijf Movement Instinct, is vooral onder de indruk van het gedrag van zijn vader. “Mijn vader is altijd sterk. Maar toen het dak eraf vloog, is hij samen met mijn moeder naar de wc gevlucht. ‘Als we het niet redden, kunnen we maar beter samen zijn’, heeft hij gezegd.”
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_71661" align="aligncenter" width="431"]Jason Short (links) en Emilio Martinez.. Foto: Arjen J. Zijlstra Jason Short (links) is met Emilio Martinez eigenaar van Movement Instinct. Foto: Arjen J. Zijlstra (archief)[/caption]

Voedsel en water

Zijn ouders zijn in veiligheid. Dat geldt echter niet voor iedereen op het eiland. Bovendien zijn voedsel en water schaars. “Ook de winkels zijn kapot”, weet Jason. “Er is daardoor bijna niets meer verkrijgbaar. Ik heb verhalen gehoord van moeders die zelfs geen cereal (cornflakes; red.) voor hun kinderen kunnen kopen. En van moeders die geen borstvoeding geven en nu helemaal niets voor hun baby’s hebben...” Jason, die 5 was toen de vorige echt zware orkaan Luis Sint-Maarten trof (’harde wind en storm; ik kan er niet tegen’), wil iets doen voor ‘zijn’ eiland. “Ik wil mensen vragen geld - al is het maar 1 of 2 euro - of voedsel te doneren.”

Hoop

Hoe een en ander vorm te geven, weet hij nog niet. “Ik hoop dat de gemeente me daarbij kan helpen. Of een andere organisatie... Wat ik in ieder geval hoop, is dat mensen zich bewust worden van de omvang van de ramp op Sint-Maarten, toch onderdeel van hetzelfde koninkrijk.”