Steun voor trainers FC Groningen

GRONINGEN - Het wensscenario van menig FC Groningen-aanhanger gaat niet uitkomen: ontslag voor trainer Ernest Faber en Ron Jans als zijn opvolger. Volgens Jans is dat uitgesloten en zo hoort het ook.

Door Wim Masker

Alom gefronste wenkbrauwen zaterdagmiddag op sportpark Corpus den Hoorn als voor de wedstrijd Jong FC Groningen-ACV de verwachte speelwijze van het eerste elftal tegen NAC ter sprake komt. Met vijf verdedigers beginnen, is dat nou wel verstandig van Faber? De kritiek op het behoudende spel is al zo groot. Uren later spelen FC Groningen en NAC een afzichtelijke eerste helft. FC Groningen lijkt niks te willen en NAC kan in de kleine ruimte niks. Ruststand 0-0. De Bredase aanhang heeft er niettemin applaus voor over, want de thuisploeg domineert.

Aantrekkelijke optie

Met het systeem 5-3-2 of 3-5-2, met backs op het middenveld, of de variant 3-4-3 is niks mis. In met name Italië en Engeland hanteren meerdere ploegen die speelwijze met succes. Als de afspraken en de rolverdeling maar duidelijk zijn en de speelwijze bij de uitvoerenden past. Maar de spelers van FC Groningen weten in Breda – net als eerder in Amsterdam – geen raad met 5-3-2. Verdedigend geeft FC Groningen weinig weg, maar opbouwend en aanvallend ziet het spel er niet uit. Zo kun je alleen bij toeval winnen. Beseffen ook trainer Ernest Faber en zijn souffleur Marcel Groninger. In de rust vervangen zij verdediger Samir Memisevic door Juninho Bacuna

Haast onrechtvaardig

Bacuna mag zich uitleven als aanvallende middenvelder. Via een schitterende actie biedt hij Mimoun Mahi meteen een goede kans waarmee de clubtopscorer doorgaans wel raad weet maar zaterdag even niet. Als dezelfde Bacuna kort daarna balverlies lijdt, countert NAC razendsnel. Ruben Jenssen kan Rai Vloet niet volgen en slaagt er evenmin in de pass naar de diepgaande middenvelder te onderscheppen. Het lukt verdediger Etienne Reijnen niet om het gaatje te dichten. Hij komt meer dan een beenlengte tekort om het schot van Vloet te blokken. Als ook Padt geen antwoord heeft, is het 1-0. Drie minuten later profiteert Vloet opnieuw van suboptimaal verdedigen en is het al 2-0. Mahi zorgt nog voor 2-1, maar de gelijkmaker blijft uit. Viel er na de rust niets aan te merken op de spelopvatting – wat iets anders is dan de kwaliteit van het spel – nu is het resultaat slecht. En weer is niemand tevreden.

En nu?

Ondanks de nederlaag doen Faber en Groninger er goed aan om in de thuiswedstrijd tegen FC Twente voort te borduren op de positieve spelopvatting van de tweede helft. Profiteert een counterend Twente van een aanvallend ingesteld FC Groningen dan is dat maar zo. Daar heeft het publiek wel begrip voor. Maar als de ploeg zo angstig en initiatiefloos blijft voetballen als in de laatste thuiswedstrijden en in de eerste helft tegen NAC gaat ook het allerlaatste restje krediet verloren. Daar is niemand bij gebaat.

Bekerduel

De bekerwedstrijd van morgenavond tegen het in de derde divisie zondag uitkomende Hercules biedt de trainers de gelegenheid om jonge, gretige en talentrijke spelers als Ludovit Reis, Ritsu Doan, Uriel Antuna en Juninho Bacuna als aanvallende middenvelder speelminuten te geven. Het duel wordt gespeeld in de Galgenwaard en begint om half zeven. Zondag tegen Twente is de aftrap om half drie.