Lilian Zielstra wint Frans Vogel Poëzieprijs 2017

GRONINGEN - Lilian Zielstra uit Groningen heeft de Frans Vogel Poëzieprijs 2017 gewonnen. Dat heeft het bestuur van de Frans Vogel Stichting vandaag bekendgemaakt.

Lilian Zielstra (1991), de huidige stadsdichter van Groningen en schrijfdocent, krijgt de prijs zaterdag 14 oktober, voorafgaand aan jhet Geen Daden Maar Woorden Festival uitgereikt in Kantine Walhalla in Rotterdam.

Frans Vogel Poëzieprijs

De Frans Vogel Poëzieprijs is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor jonge Nederlandstalige dichters. De prijs dient om jonge dichters te stimuleren die schrijven binnen de geest – in de ruime zin des woords – van het dichterschap van Frans Vogel. In de poëzie van Frans Vogel (1935-2016) komen het banale en het verhevene, zin en onzin als vanzelfsprekend samen. Zijn gedichten geven blijk van taalgevoeligheid, humor en levenslust. Enerzijds is hij in zijn poëzie provocerend en brutaal, tegelijkertijd getuigt hij van lotsverbondenheid met degenen die zich aan de zelfkant ophouden. Zijn gedichten zijn onlosmakelijk verbonden met het rauwe grotestadsleven.

Waardering voor open blik

De jury van de Frans Vogel Poëzieprijs 2017 geeft in haar rapport aan grote waardering te hebben voor de open blik waarmee Zielstra schrijft over allerlei facetten van het stedelijke leven in Groningen en daarbuiten. ‘Zij dicht in heldere taal, wars van poëtische tierelantijnen. In haar gedichten voert Zielstra zowel degenen op die midden in het grotestadsleven staan als zij die zich aan de randen ervan bevinden. Zielstra schrijft met compassie, onbevangenheid en humor. Haar gedichten zijn bij uitstek buitgemaakt op het stadsleven anno nu. Dat maakt haar tot de ideale laureaat voor de Frans Vogel Poëzieprijs 2017.’ De Frans Vogel Prijs bestaat uit een geldbedrag van 1500 euro en een beeldje vervaardigd door kunstenaar Cor Kraat.