Nieuwe koers bij VRIJDAG

GRONINGEN - VRIJDAG is het huis van de amateurkunst voor Groningen. VRIJDAG biedt cursussen beeldende kunst, muziek en theater aan voor Groningers van alle leeftijden en elk niveau. Op het gebied van theater en muziek waait er dit seizoen een frisse wind door VRIJDAG. Programmeurs Timon Abels (muziek) en Maartje Ghijsen (theater) leggen uit.

“Doordat we drie kunstdisciplines onder één dak hebben, biedt dat kansen om meer te bieden en te doen dan wel al deden”, zegt Ghijsen. “Juist onze theaterroutes voor kinderen en jongeren bieden daarom nu een ontdekkingsreis door het huis van de amateurkunst. Er komt zoveel kijken bij theater, daar willen we de ruimte voor geven. De nadruk ligt nog steeds op theater maken en leren acteren, maar er is nu ook de mogelijkheid om je te verdiepen in kostuums, mime, dans, muziektheater, cabaret, filosofie en meer.” “Het nieuwe theateraanbod is zo héél veelzijdig en bied je de mogelijkheid om verschillende kanten van jezelf te ontdekken en te ontwikkelen. Het past ook veel beter bij het moderne theater, bij deze tijd. Je werkt met bevlogen theatermakers uit het veld, die je uitdagen om je grenzen te verleggen en samen met jou gaan kijken wat je mogelijkheden en kwaliteiten zijn.”

Samen

“Bij muziek gaat die vergelijking met een reis ook goed op. Je maakt kennis met verschillende instrumenten en we kijken samen met de cursist, jong en oud, goed wat bij zijn of haar talenten past. De nadruk ligt steeds meer op samen muziek maken en samen zingen. Je kunt bij VRIJDAG daarom spelen in tal van ensembles en koren. Van klassiek tot metal; alles is mogelijk”, zegt Timon Abels. “Als je jong bent, is juist die veelzijdigheid belangrijk, omdat je nog volop in ontwikkeling bent. VRIJDAG biedt je de kans je muzikale talenten optimaal te ontwikkelen, en samen muziek maken is daarin erg belangrijk. Juist door samen te spelen, leer je veel van elkaar en ervaar je muziek veel sterker dan als je alleen speelt.“ “Bij VRIJDAG kies je voor één muziekpakket, waarbinnen heel veel mogelijk is. Onderdeel van dit pakket is onbeperkt meedoen aan alle bands, orkesten, ensembles en koren. Daarnaast neem je deel aan drie lab-weken en mag je gratis repeteren in de oefenruimtes van VRIJDAG.”

Plezier

De meeste cursussen van VRIJDAG gaan in september van start. Meer informatie staat op de website van VRIJDAG (www.bijvrijdag.nl). Daar kunnen cursisten zich aanmelden of in contact komen met Maartje Ghijsen of Timon Abels of de kunstenaar-docenten die de lessen verzorgen. Vrijdag 16 september is de VRIJDAG Vrijdag – dan maken inschrijvers ook nog kans op een leuk extraatje. “Maar we moeten het belangrijkste niet vergeten”, voegt Ghijsen nog toe, “Bij VRIJDAG staat plezier maken centraal. Het is vooral ontzettend leuk om bij ons muziek of theater te maken. Ik heb in ieder geval heel veel zin dit seizoen aan de slag te gaan!”