Schrijver/ tekenaar Pascal Gorter: ‘Het moet diepgang hebben’

GRONINGEN - Of Pascal Gorter nou vanachter zijn toetsenbord of met zijn tekenpotlood een origineel verhaal schept: “Het moet diepgang hebben.” Zo ook zijn prentenboek ‘Drieflaand’, dat de Groningse aardbevingsproblematiek als onderliggend thema heeft.

Door Arjen J. Zijlstra

Een robotmeisje komt bij een asiel en kiest een schattig mensenjongetje uit. Zij noemt hem Pup. Zoals het een verantwoordelijk eigenaar betaamt, probeert ze Pup goed af te richten. Maar als dat niet lukt, volgt een laatste bezoekje aan de mensendokter… Welkom in Pup, in al zijn originaliteit een typisch Pascal Gorter-verhaal. Een verhaal waarmee hij dit jaar de vijfde prijs won bij de Pervinzioale Schriefwedstried. “Ik besloot voor de lol mee te doen. Maar ik deed het ook wel om te zien waar ik sta als schrijver. Want ik hoop het schrijven van verhalen en tekenen van strips uiteindelijk ook professioneel te kunnen uitoefenen. Dus die prijs was wel een opsteker.” “Naast Pup had ik ook het verhaal Drieflaand ingezonden. Daar heb ik geen prijs mee gewonnen, maar na een tijdje kreeg ik het idee dat het verhaal zich heel goed zou lenen voor een kinderboek. Alle ingrediënten zijn aanwezig: grappige dwergen, een gierige reus, een koppige boer en een lief, bang hondje.”

Drieflaand

Eerst dacht Gorter nog dat Drieflaand een stripverhaal zou worden, maar toen hij uiteindelijk de knoop doorhakte om het toe te spitsen op kinderen, leek een prentenboek een betere keuze. Met op de ene pagina tekst en op de andere een illustratie. Drieflaand speelt zich af in een fictief dorp waar de huizen steeds verder de grond inzakken. “Een van de inwoners, genaamd Berend, weigert te vertrekken. Maar dat komt hem al snel te duur te staan. Met huis en haard zakt hij door de grond. Als hij eenmaal door de voordeur komt, kan hij zijn ogen niet geloven: hij ziet een complete stad die helemaal van goud is. Een paar seconden later is hij omsingeld door kleine mannetjes. Dan komt Berend achter de werkelijke oorzaak van de aardbevingen.” Hoe dit afloopt kunnen mensen uiteraard lezen in het boek zelf.

Patron

Het prentenboek verschijnt als een e-book in het Nederlands en Engels en is onder andere te verkrijgen via de website: www.patreon.com/Drieflaand. Kosten: 1 dollar – amper een euro – voor de eerste vijftig kopers. Patreon is in Nederland nog niet zo bekend als in Amerika, waar het voor veel creatievelingen een manier is om met publiekssteun hun werk te kunnen blijven maken. Op Gorters Patreon-pagina wordt helder uitgelegd hoe de aanschaf in zijn werk gaat. Wie lid wordt van Gorters Patreon-pagina, voor in elk geval één maand, krijgt het boek voor het einde van het jaar toegestuurd via de mail. Of, als je tegen die tijd nog steeds een zogeheten ‘patron’ bent van Gorter, kun je het uiteraard zelf downloaden. Hij verwacht Drieflaand definitief af te hebben in december. Gorter hoopt het boek op termijn ook in gedrukte vorm uit te brengen.

Sexting

Via twee links op Gorters Patreon-pagina kun je ook gratis kennismaken met ander werk van hem. Zoals bijvoorbeeld de Engelstalige strip The Medieval Knight: the Sexting Game. Hierin weet hij elementen van een klassiek ridderverhaal te vermengen met een actueel onderwerp als sexting: het via digitale media verspreiden van seksueel getinte selfies of berichten, met soms alle ongewenste gevolgen van dien. “Ik probeer in mijn verhalen meestal wel in te spelen op actuele onderwerpen. En dan wil ik het ook van meerdere kanten belichten. Bij dit onderwerp denken veel mensen: het is je eigen schuld, dan had je dat niet moeten doen. Ik probeer me ook te verplaatsen in die andere persoon. Waarom doet iemand dat en wat zijn de gevolgen ervan?” “Die manier van kijken mis ik de laatste jaren soms weleens in veel populaire strips en films. Het gaat dan over goed en slecht. Maar de vraag waarom iets goed of slecht is wordt maar heel licht aangeraakt. En dan gaan ze weer verder. Ik wil echt strips maken die een onderwerp van verschillende kanten laten zien. En dat mensen daardoor misschien ook anders over dingen gaan nadenken. Het moet wel diepgang hebben.”

Geen genre

Een andere strip van Gorter is Grandpa – lifestories in an everchanging China. Ook deze is via een link op zijn Patreon-pagina te bereiken. De strip verschijnt in delen. Je kunt het blijven volgen door de regelmatige updates. Gorter maakt het verhaal samen met iemand, die werkt onder het pseudoniem Artemis. “Zij interviewt regelmatig haar Chinese grootvader, die van alles heeft meegemaakt, zoals onder andere de Culturele Revolutie. Op basis van die gesprekken kiezen we een verhaallijn voor de strip. Naarmate de gesprekken vorderen, groeit dus ook de strip.” Het is een realistisch verhaal zonder robots, reuzen of ridders. Maar de fantasy en sci-fi-elementen in Gorters andere verhalen zijn voor hem in zekere zin ook slechts een middel tot een doel. Namelijk: een prikkelend verhaal dat de lezer aanzet tot denken. “Ik schrijf niet in een bepaald genre, en soms lopen genres ook door elkaar heen. Ik schrijf wat ik zelf mooi vind en ik denk dat het dan vanzelf origineel wordt.”
Patreon-pagina: www.patreon.com/Drieflaand. Hoe je buiten Patreon om heel makkelijk het boek kunt bestellen, legt Gorter hier uit: www.drieflaand.wordpress.com.
Meer verhalen van Arjen J. Zijlstra