Judoka Merel Barkman naar EK en WK voor junioren

GRONINGEN - Merel Barkman uit Groningen vertrekt morgen naar het Sloveense Maribor. Een maandje later volgt een tripje naar Zagreb. Ze is er actief op respectievelijk EK en WK judo voor junioren.

Door Marc Jansen

Hoewel pas 19 jaar, judoot Merel Barkman al vijftien jaar. “Ik ben op mijn vierde gaan judoën bij Dijkmansport”, vertelt Merel, die door haar oudere zus werd aangestoken. “Zij ging samen met een vriendin op judo. Toen ik bij haar ging kijken, sloeg het bij mij ook aan.” Anno 2017 is Merel nog altijd lid van Dijkmansport. Ze traint echter al enkele jaren niet meer in Stad. Gezegend met veel talent trainde ze de laatste jaren op het talentenopleidingscentrum RTC Noord-Oost. “Twee of drie keer per week reden we met een groepje naar Heerenveen. Is maar een halfuurtje rijden, hoor.”

Papendal

In de zomer pakte Merel, het inkt van het vwo-diploma nauwelijks opgedroogd, haar boedeltje om zich te vestigen ‘op Papendal’, het grootste topsporttrainingscentrum van Nederland. “Ik woon voorlopig nog enkele dagen of weken in een hotel”, nuanceert ze. “Het gebouwtje op Papendal waarin ik ga wonen, wordt verbouwd.” Op Papendal wordt de Groningse in een ‘topsportklimaat’ klaargestoomd voor sportieve topprestaties. Daarnaast gaat ze bestuurskunde studeren op de Radboud Universiteit in het naburige Nijmegen. “Ik vind het heel belangrijk een studie af te ronden”, zegt Merel. “Je kunt met judo je brood namelijk niet verdienen.“

Maribor

Amper begonnen aan haar studie zal ze op zeer korte termijn echter toch al enkele malen verstek moeten laten gaan. Merel komt zaterdag 16 en zondag 17 september in actie op de Europese kampioenschappen judo voor junioren in het Sloveense Maribor. “We vertrekken donderdag. Vervolgens wordt op zaterdag het individuele toernooi afgewerkt en zijn zondag de teamwedstrijden. Maandag 18 september gaan we weer naar huis.” Sightseeing is er dus niet bij. “Nee. We zien tijdens de buitenlandse reizen vaak niet meer dan de sporthal. Al hebben we in Sint Petersburg wel de Hermitage bezocht.”

Podiumplek

Merel, uitkomend in de klasse +78 kilogram, gaat in Maribor voor een podiumplek. Een realistische ambitie, gezien haar prestaties in de Europa Cups eerder dit seizoen. Ze stond al drie keer op het podium; in Coimbra, Sint Petersburg en Gdynia. “En op de Europese kampioenschappen kom je dezelfde tegenstanders tegen als in die Europa Cups.” Van 18 tot 22 oktober volgen de wereldkampioenschappen tot 21 jaar. Daar komt ze dezelfde tegenstanders tegen. Plus enkele sterke meiden uit Japan en Brazilië. “Die ben ik ook al wel eens tegengekomen. Op iedere Europa Cup zijn namelijk ook wel enkele judoka’s van buiten Europa actief.”

Geen garanties

Garanties voor succes zijn er echter nooit. Al was het maar omdat in Merels gewichtsklasse geen maximum geldt. En ze dus ook opponenten van boven de honderd kilogram kan treffen. “Dat is wel eens lastig, ja, Al hebben de wat zwaardere meiden over het algemeen ook een wat mindere conditie. Mijn tactiek is er dan op afgestemd de tegenstander zo snel mogelijk moe te maken.” Al met al belooft het een enerverende maand te worden voor de Groningse. “Ik zie er niet tegenop. Ik heb er zin in!”