Beurs Andrea Elkenbrachtfonds voor Gerben Wasser

GRONINGEN - Jazzsaxofonist Gerben Wasserx heeft maandag de beurs voor moderne muziek uit het Andrea Elkenbrachtfonds ontvangen. Dit gebeurde bij de opening van het schooljaar van het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

De beurs voor moderne muziek uit het Andrea Elkenbrachtfonds biedt getalenteerde afgestudeerden de mogelijkheid hun talent verder te ontwikkelen door een vervolgopleiding in het buitenland. De gemeente Groningen reikt deze beurs van 5000 euro jaarlijks uit. Gerben Wasser (Groningen, 1995) is volgens het Prins Claus Conservatorium de ideale jazz student. ‘Hij schrijft mooie open composities en houdt zich bij zijn solo’s veel met lijnen en motieven bezig. Gerben overtuigt als volwassen jazz muzikant, zoekt het risico en is avontuurlijk in zijn spel.’ Gerben Wasser is op 12 juni van dit jaar afgestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium, met een 9 voor zijn eindexamen. Hij speelde daarin met verschillende gasten en de Stageband Jazz Orchestra. Tijdens zijn studie speelde Gerben Wasser al met orkesten als het Noordpoolorkest en de National Youth Jazz Orchestra. Met het laatste orkest stond hij op het North Sea Jazz Festival. Daarnaast geeft hij saxofoonles.

Talentontwikkeling

De gemeente wil jong talent stimuleren in hun artistieke ontwikkeling. Het Andrea Elkenbrachtfonds maakt onderdeel uit van de cultuurnota 2017-2020, net als het George Verbergstipendium en het Hendrik de Vriesstipendium. Met het uitreiken van deze beurzen creëert de gemeente ontwikkelingsmogelijkheden voor afgestudeerde, jonge, talentvolle kunstenaars in Groningen.

Andrea Elkenbracht

Het Andrea Elkenbrachtfonds is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Groninger concertpianiste en muziekpedagoge Andrea Elkenbracht (1888 – 1964). Zij was in 1918 de eerste leerkracht voor het vakonderwijs piano aan de Groninger Muziekschool, de voorloper van het Prins Claus Conservatorium, waar zij veertig jaar lang heeft lesgegeven. Uit haar nalatenschap is een fonds opgericht. Doel van het fonds is om aan getalenteerde afgestudeerden een verdiepings- en ontwikkelingsmogelijkheid te bieden door het volgen van een studie in het buitenland. In het verleden werden beurzen toegekend aan jazzzangeres Brenda Frans, concertpianiste Ilona Timchenko, pianiste Lotte Veltman (nu bekend als televisieregisseur), componiste Femke Weidema en celliste Pia Greiner.