Beijumerbos krijgt beleefpad

GRONINGEN - Natuurmonumenten start deze maand met de aanleg van een beleefpad in het Beijumerbos bij de stad Groningen.

De bijna 3 kilometer lange route biedt mensen met een beperking de mogelijkheid te genieten van open velden, weilanden, bos en waterpartijen op twintig minuten afstand van het stadshart van Groningen. Het beleefpad is naar verwachting eind oktober klaar. Aannemer Koers uit Hoogersmilde hoopt het project binnen enkele weken af te ronden; als de weersomstandigheden het toelaten. Boswachter Reiner Hartog: “Het pad wordt voorzien van een zogenaamde kotrexlaag. Dit levert een goed verhard pad op waarvan mensen met een rolstoel of scootmobiel probleemloos gebruik kunnen maken.”

Picknickbanken en informatiedragers

“Natuurmonumenten voorziet de route van extra zit- en picknickbanken waarbij panelen staan met informatie over flora, fauna en het landschap”, vervolgt Harto. “Daarnaast is de route straks ook te beluisteren in de route-app van Natuurmonumenten. Duidelijke routeaanwijzingen leiden de bezoekers door het Beijumerbos met geluiden van de vogels die vaak in dit natuurgebied te horen zijn.”

Natuur voor iedereen

Het Beleefpad Beijumerbos maakt onderdeel uit van het project ‘Natuur voor iedereen’. Dit project, waarvoor Natuurmonumenten en haar projectpartners in 2016 bijna 2 miljoen euro ontvingen van de Postcode Loterij, is bedoeld om de natuur - in veertig natuurgebieden - toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Natuurmonumenten werkt binnen dit project samen met het Revalidatiefonds, het Fonds verstandelijk gehandicapten, Kenniscentrum Groen & Handicap en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

Officiële opening

De officiële opening van het beleefpad vindt in het voorjaar van 2018 plaats. Natuurmonumenten doet zijn uiterste best om tijdens de aanleg de overlast voor wandelaars, fietsers en hardlopers tot een minimum te beperken.