MartiniPlaza niet beschikbaar voor alle Europese wedstrijden Donar

GRONINGEN - De basketballers van Donar kunnen niet voor alle Europese wedstrijden terecht in MartiniPlaza in Groningen.

De speelschema's van de voorrondes van de Basketball Champions League en de poulewedstrijden voor de Basketball Champions League (of de FIBA Europe Cup) zijn niet helemaal verenigbaar met de beschikbaarheid van MartiniPlaza.

Uitwijken

Donar is daarom gedwongen om de thuiswedstrijd in de derde kwalificatieronde voor de Basketball Champions League (mits die bereikt wordt) tegen het Spaanse Movistar Estudiantes op vrijdag 29 september in het Kalverdijkje in Leeuwarden te spelen. MartiniPlaza is ook niet beschikbaar op 18 oktober wanneer Donar de eerste thuiswedstrijd speelt in de poulefase van de Basketball Champions League (of de FIBA Europe Cup). Een keiharde eis bij het spelen in de poulefase van deze Europese competities is dat de hal minimaal drieduizend toeschouwers moet kunnen faciliteren. En dan moeten de hal en de vloer ook nog geschikt en beschikbaar zijn voor topbasketbal. Donar moet uitwijken naar het dichtstbijzijnde alternatief: het Topsportcentrum in Almere. “MartiniPlaza is een fantastische accommodatie, maar heeft als groot nadeel (voor ons) dat er ook tal van andere evenementen in plaats vinden”, reageert Donar in een persbericht. “Vanuit de organisatie van de Dutch Basketbal League is er een redelijke mate van vrijheid in de keuze van de speeldagen en speeltijden zodat wij daar samen met MartiniPlaza altijd wel een oplossing voor kunnen vinden. Die vrijheid en ruimte is er niet bij de organisaties van de Europese competities.

Georganiseerde reizen

Donar is samen met de supportersvereniging druk bezig georganiseerde reizen te verzorgen naar deze thuiswedstrijden op vreemde bodem. De fans met een Europese seizoenkaart en de BBC-leden die deze wedstrijden niet kunnen of willen bezoeken zullen daarvoor geen rekening ontvangen. De Goldcard-houders zullen op een nader te bepalen wijze gecompenseerd worden als ze niet in staat zijn om deze wedstrijden te bezoeken. “Dat we onze fans en onze relaties één of misschien zelfs twee fantastische avondjes Donar in MartiniPlaza moeten ontzeggen, is natuurlijk bijzonder wrang. En het feit dat de ‘zesde man (m/v)’ het team niet optimaal kan ondersteunen, is helemaal moeilijk te pruimen. Maar zoals we in Groningen zeggen: As't nait gait zoas't mot, mot't mor zoas’t gait.” De eerste thuiswedstrijd van het seizoen in MartiniPlaza staat gepland op dinsdag 19 september. Om 20.00 uur is de tip-off tegen BC Vytautas. Dit is de eerste wedstrijd in de eerste kwalificatieronde van de Basketball Champions League.