VVV lakmoesproef voor FC Groningen

Groningen -   Een veel betere competitiestart dan vorig jaar. Een sterkere selectie. Maar het voetbal van FC Groningen oogt nog geremd en onsamenhangend. Dat kan zondag veel beter tegen VVV.

Door Wim Masker

In de openingswedstrijd tegen Heerenveen (3-3) herstelde FC Groningen zich goed van een slecht slotkwartier in de eerste helft. Het thuispubliek zag een gepassioneerd spelend elftal twee keer terugkomen van een achterstand en ging voldaan naar huis. Buiten de aantrekkelijke tweede helft tegen de Friezen heeft de ploeg van Ernest Faber in dit nog jonge seizoen bar weinig laten zien.

Geen verbetering

De oefencampagne verliep al moeizaam. In geen van de vier oefenduels zag het spel er flitsend uit, terwijl de tegenstanders legio kansen kregen en veelvuldig scoorden. Die lijn is doorgetrokken in de competitie. Dat FC Utrecht uit twaalf echte kansen slechts eenmaal scoorde, was een wonder boven wonder. Vrijdagavond, In het oefenduel met FC Sankt Pauli, was er geen noemenswaardige verbetering te zien. De Duitse tweedeklasser won eenvoudig met 3-0.

Wankele defensie

Niet alleen sterkere en minimaal gelijkwaardige tegenstanders hebben de defensieve kwetsbaarheid van FC Groningen blootgelegd. Ook de Duitse semiprofs van Rödinghausen (3-3) en eerstedivisionist FC Emmen (4-3) vonden gemakkelijk gaatjes in de steeds maar weer wisselende verdediging. Alleen doelman Sergio Padt en linksback Django Warmerdam zijn daarin hun plaats zeker. Aanwinst Todd Kane zal wel de nieuwe rechtsback worden, maar Faber doet er verstandig aan ook een keuze te maken voor een vast centraal duo. Probleem is dat hij vijf vrijwel gelijkwaardige centrale verdedigers heeft. Alle vijf zijn ze de afgelopen weken en maanden geregeld de mist ingegaan. Dat maakt de keuze er niet eenvoudiger op.

Rol Bacuna

Juningo Bacuna (20) en Ruben Jenssen (28) vormen op het middenveld het vaste centrale duo van FC Groningen. Is de ervaren Noor bijna niet op onnodige fouten te betrappen, de vaak onvoorspelbare Stadjer blijft zo wisselvallig als het weer. Bacuna is een avonturier en een aanvaller. Vooral in karakterologisch opzicht lijkt hij ongeschikt om de controleursrol blijvend betrouwbaar in te vullen. FC Groningen heeft er echter voor gekozen om geen extra controlerende middenvelder aan te trekken om zo de ontwikkeling van aanstormende talenten zoals Tom van de Looi (18) en Ludovit Reis (17) niet te dwarsbomen. Beiden kunnen op de positie van Bacuna spelen. Ook zij zullen beginnersfouten maken, maar er sneller van leren.

Onduidelijk

Van een ingespeeld aanvallend blok is nog totaal geen sprake. Vorig seizoen duurde het driekwart jaar voordat het succesvolle aanvalskoppel Mimoun Mahi-Bryan Linssen tot stand kwam. Wie combineert nu het best met topscorer Mahi? Is dat de krachtige Lars Veldwijk, zwoeger Tom van Weert, loopwonder Jesper Drost of dribbelaar Ritsu Doan? Het zou uiteindelijk wel eens de laatste kunnen zijn. En wie moeten dan de vleugels bezetten? De specialisten Uriel Antuna en Oussama Idrissi of de middenvelders Jesper Drost, Ajdin Hrustic, Juninho Bacuna of toch Doan? Of een middenvelder én een vleugelspeler? Compositie en balans zijn bijzonder belangrijk.

VVV: beter team

Is Faber tien weken na de eerste training nog steeds zoekende naar de juiste formatie, zijn collega Maurice Steijn van VVV is er al lang uit. Hij borduurt voort op de succesvolle kern van vorig seizoen. Drie spelers hebben zijn elftal significant beter gemaakt. Doelman Lars Unnerstal en spits Lennart Thy brengen Bundesliga-ervaring in, linksbuiten Tarik Tissoudali creativiteit. FC Groningen heeft waarschijnlijk op sommige posities betere spelers, maar VVV heeft een veel beter ingespeelde ploeg, eentje die Sparta (3-0) en Twente (2-1) al onaangenaam verraste. Wat de doorslag geeft, zien we zondag vanaf 16.45 uur in het Noordlease Stadion.