Tocht om de Noord-expositie in waterschapshuis

GRONINGEN - Bij waterschap Noorderzijlvest in Groningen is vrijdag een foto-expositie van de Tocht om de Noord 2017 geopend. Aansluitend kreeg commissaris van de koning René Paas het eerste exemplaar van het boek ‘Kerstvloed 1717’ én het eerste exemplaar van de interactieve routegids van de Tocht om de Noord 2017 overhandigd.

De foto-expositie van de Tocht om de Noord, die werd geopend door organisator Peter Velthuis, toont de tien foto’s die de in maart uitgeschreven fotowedstrijd Tocht om de Noord wonnen. De winnende foto’s voldeden het meest aan de opdracht ‘de kracht van water - tevens het thema van Tocht om de Noord - uit te beelden. De winnende foto’s zijn nog tot en met 22 september te zien in het waterschapshuis in Groningen. Op 23 en 24 september worden ze langs de route van de Tocht om de Noord tentoongesteld. Bovendien worden de tien uitverkoren foto’s gedrukt als ansichtkaart. Alle Tocht om de Noord-deelnemers krijgen deze ansichtkaarten na afloop.

Kerstvloed 1717

Het boek ‘Kerstvloed 1717, een pelgrimstocht’ is geschreven door Piet Nienhuis. Hij overhandigde zelf het eerste exemplaar aan René Paas. Het boek gaat uitgebreid in op één van de grootste natuurrampen die ons de afgelopen driehonderd jaar trof: de kerstvloed. Zowel de oorzaken als de gevolgen van deze ramp worden uitgebreid belicht. En nog altijd zijn de sporen van deze ramp zichtbaar in het Groninger landschap. Kaarten, schilderijen en foto’s illustreren dit. Verder belicht het boek de op de kerstvloed volgende versterking van de dijken en de wederopbouw van het Groninger platteland.

Wandelgids

Paas kreeg de Routegids Tocht om de Noord 2017 overhandigd door Martin Scholma van Scholma Print & Media. Deze wandel volgt de sporen van de kerstvloed van 1717, van de Eems tot het Lauwersmeer. De kaarten in de gids helpen wandelaars op weg de juiste route te volgen. De wandelgids loopt door historische en sfeervolle dorpen, volgt oude en nieuwe paden, wijst op specifieke karaktertrekken in het Groninger landschap, leert iets over het nut van de dijken en het waterbeheer, en laat de natuur opsnuiven en de rust ervaren. De inhoud van het boek en de routegids komt mede tot stand door de toepassing van augmented reality (met behulp van de app VEEEW). Dat zorgt voor een extra, digitale beleving voor lezer en wandelaar. De inhoud van het boek en routegids wordt mede mogelijk gemaakt door een samenwerking van de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s, de Tocht om de Noord en de partners rond Expeditie Kerstvloed 1717 (onder regie van Verhalen van Groningen).