Christina Lazaros: ‘Missverkiezingen mijn passie’

GRONINGEN - “Missverkiezingen, daar kan ik uren over doorpraten”, zegt Christina Lazaros (21), die onlangs tot Miss Intercontinental Groningen werd verkozen. Zaterdag 9 september strijdt ze met elf andere dames om de titel Miss Intercontinental The Netherlands.

Door Arjen J. Zijlstra

“Of ik als kind graag prinsesje speelde? Haha, absoluut! Ik was toen ik klein was heel veel bij mijn opa en oma. Ze hadden een grote verkleedkist. Mijn zus en ik gingen ons dan altijd samen verkleden. We waren echt altijd aan het zingen en dansen. Ik deed ook vaak optredens voor mijn klasgenootjes op de basisschool. Dus je kunt wel zeggen dat het plezier om op een podium te staan er van kleins af aan al in zat.” “Maar of ik ook als het mooiste meisje van de klas werd gezien, dat denk ik niet. Het is lastig daar zelf over te oordelen, maar ik weet wel dat ik op de basisschool best veel gepest werd. Ik weet niet precies waar dat mee te maken had, maar ik kan me in elk geval niet voorstellen dat ze me als het mooiste meisje van de klas zagen.” Deze zomer werd Christina Lazaros, student HBO-Rechten, in elk geval uitgeroepen tot een van de mooiste vrouwen van onze provincie tijdens de verkiezing van Miss Intercontinental Groningen. Nu is ze druk bezig zich voor te bereiden voor de landelijke verkiezing, die in Rotterdam wordt gehouden. Als ze daar wint, mag ze in november afreizen naar India om daar ons land te vertegenwoordigen tussen zeventig andere missen.

Beste vriendinnen

Lazaros legt uit dat deze landelijke Miss Intercontinental verkiezing een groots evenement zal zijn. Toch is het fenomeen missverkiezing iets wat niet erg leeft bij de meeste Nederlanders. “Het is inderdaad niet zoals in Azië, waar het min of meer het evenement van het jaar is. Toen vier jaar geleden mijn moeder me wees op een krantenberichtje over een missverkiezing, was het ook helemaal nieuw voor mij.” Naar aanleiding van dat oproepje in de krant deed ze mee aan de Miss Assen-verkiezing, waar ze niet won maar wel een wildcard kreeg om mee te doen aan de Miss Drenthe-verkiezing. Een wereld, waarvan ze het bestaan tot voor kort niet kende, ging voor haar open. “Sindsdien is het mijn passie. Wat ik vooral heel erg leuk vind is dat je met een groep meiden allemaal dezelfde interesses deelt. Ik zeg altijd: mijn beste vriendinnen zijn allemaal meisjes de ik bij missverkiezingen heb leren kennen.”

Portrettekenen

“Aan een grote finale gaat een heel traject vooraf, van vaak een paar weken of soms zelfs maanden. Je gaat dan een keer in de zoveel tijd wat leuks doen met de groep. Bijvoorbeeld een fotoshoot of catwalk-training. Ook krijg je training in hoe je jezelf kunt presenteren.” “De komende week zit ik in aanloop naar de finale in Rotterdam met alle meiden vijf dagen in een hotel om ons voor te bereiden. Naast het doornemen van de show, verwacht ik ook veel gezelligheid.” Maar spannend die week is de zogeheten prejudging. “Dat houdt in dat je voor de grote finale al vast deels gejureerd wordt. Dan presenteer je jezelf helemaal op je mooist en vraagt de jury naar het verloop van je voorbereidingen. Ook krijg je wat algemene kennisvragen. Het is in het Engels, zo kunnen ze peilen of je internationaal ook goed uit de verf kunt komen. Optioneel is dat je een talent laat zien. Ik kan goed portrettekenen. Omdat dit iets is wat je niet snel kunt doen, hebben we afgesproken dat ik van de jury een portretfoto krijg die ik in die week mag natekenen. De prejudging telt voor 35 procent mee met je puntentelling.”

Wereldvrede

“Je bent als deelneemster ook bezig met zelfreflectie. Vaak wordt er gevraagd wat jij over wilt brengen op de mensen, wat je boodschap is. Afgelopen winter deed ik mee aan de Miss Grand-verkiezing en daar draaide het heel erg om het thema wereldvrede. Dat is een typisch missverkiezing-onderwerp, maar je wordt op die manier wel uitgenodigd om je daar een mening over te vormen. Al die oorlogen, wat vind ik daar nou van en hoe denk ik dat we het kunnen verhelpen?” Ook voor de komende verkiezing moet Lazaros nadenken over een boodschap. Ze moet een speech voorbereiden van maximaal 1 minuut aan de hand van de vraag: How do you want the global community to view The Netherlands? “De speech moet ik sowieso bij de prejudging houden en op de avond zelf als ik bij de eerste vijf eindig.”

Trots

“Wat precies het programma van de avond is, weet ik nog niet. Vaak begint een verkiezing met een openingsdans, met daarna de voorstelronde. Er is in elk geval een bikinironde en een galajurkenronde. De galajurkenronde is altijd het hoogtepunt van de avond. Heel veel mensen in het publiek houden het dan niet droog. Dan heb ik het met name over de vrienden en familie die in de zaal zitten. Het is vaak de laatste ronde en het wordt toch wel zo ervaren dat je er in galajurk op je mooist uitziet. Bij de ouders komt daar denk ik ook een stukje trots bij kijken.” Overigens maakt Lazaros ook kans op subprijzen zoals ‘beste glimlach’ én kan ze − maar de redenen hiervoor zijn lastiger uit te leggen dan de spelregels van cricket – verkozen worden tot Miss Asia Pacific Nederland en Miss Top Model of the World. “Ik hoop natuurlijk dat ik win. Alleen als iemand anders wint tijdens een verkiezing, denk ik niet: oh, ze had echt niet mogen winnen! Je werkt samen toe naar zo’n finale en wordt op een gegeven moment zulke goede vriendinnen.” “Maar vriendinnen of niet: ik hoop dat ik straks eindelijk ook een keer die prachtige kroon van BaroQco mag dragen.”
Meer verhalen van Arjen J. Zijlstra