Gewaagd jeugdbeleid FC Groningen

GRONINGEN - Voor steeds meer opleidingsteams van FC Groningen begint het serieuze werk. Tegen het decor van het in aanbouw zijn topsportzorgcentrum verandert er weer een en ander bij de opleiding.

Door Wim Masker

Nu ook AZ een elftal voor spelers onder 11 jaar in het leven heeft geroepen, is FC Groningen de enige profclub die zich (nog) niet inlaat met E- en F-pupillen. Wel heeft de club vijf regionale voetbalscholen, waar geselecteerde talenten van onder 8 tot en met onder 11 jaar wekelijks op zondagochtend samen trainen. Een voor FC Groningen vervelende ontwikkeling is dat met name Heerenveen, maar ook andere profclubs, volop trekken aan piepjonge talentjes uit de stad en directe omgeving. Dat in het nieuwe FC Groningen onder 12, het jongste opleidingsteam, ook drie spelers uit een jongere leeftijdsgroep zijn opgenomen, is daar een direct gevolg van.

Twin Games

FC Groningen onder 12 neemt niet langer deel aan de reguliere competitie, maar sluit aan bij de Twin Games. Dat is een spelvorm waarin de clubs twee teams van acht spelers gelijktijdig tegen elkaar laten spelen. Dat gebeurt op een half veld. De resultaten van beide wedstrijden worden verwerkt tot een eindscore. Achterliggende gedachte van de Twin Games is dat kinderen van 10 en 11 jaar op een kleiner veld en met minder spelers meer balcontacten maken en zich zodoende beter ontwikkelen. Het nieuwe FC Groningen onder 12 speelt tegen Ajax, AZ, FC Utrecht, Vitesse, PEC en Volendam. Tegenstanders waarvan de spelers vaak al een of meer jaren in opleiding zijn. Dat zal met name in de eerste maanden in de uitslagen tot uitdrukking komen.

Waagstuk

Voor FC Groningen 13 verandert er niets. De ploeg blijft uitkomen op het hoogste niveau. Voor FC Groningen 15, dat speelt op het op een na hoogste niveau, is gekozen voor het selecteren van veel eerstejaars omdat hun meer talent wordt toegedicht dan fysiek sterkere tweedejaars. Een gewaagde keuze, want het technisch vaardige, maar lichte ploegje kreeg In de voorbereiding met 10-0 klop van AZ en met 4-0 van een kwalitatief minder FC Emmen. Het elftal van trainer Bote Talsma zal wekelijks stuiten op fysiek veel sterkere tegenstanders. De spelers worden daardoor extreem uitgedaagd tot snel handelen en goed positiekiezen.

Handhaving

FC Groningen onder 17 en onder 19 spelen beide in de eredivisie. FC Groningen onder 17 verloor zaterdag op Corpus voor de bekercompetitie kansloos met 3-0 van een sterk PSV. Een drietal sterk invallende eerstejaars gaf de indruk dat de trainers Sander van Gessel en Paul Matthijs toch weer een redelijk team op de been kunnen brengen. FC Groningen onder 19 is dit seizoen erg jong. De ploeg won zaterdag voor de beker met slechts één tweedejaars in het basiselftal overtuigend van VVV onder 19. Het werd 2-0 maar dat drukte het kwaliteitsverschil onvoldoende uit. Trainer Marcel van Buuren zal tijdens trainingen en wedstrijden geregeld zijn beste spelers moeten afstaan aan FC Groningen onder 23. Goed voor de spelers, maar dat kan ten koste gaan van de teamresultaten.

Meer beloften

FC Groningen onder 23 is meer dan vorig seizoen een echt beloftenteam. Van meerdere spelers wordt verwacht dat ze de stap naar het eerste elftal kunnen zetten. De sterk verjongde ploeg is de competitie begonnen met een gelijkspel tegen Spijkenisse (2-2). Het elftal van de trainers Alfons Arts en Gerard Wiekens speelt zaterdag zijn eerste thuiswedstrijd tegen DOVO. De aftrap op Corpus is om 15.00 uur en de toegang is gratis.