Vliegende seizoenstart De Oosterpoort & Stadsschouwburg

GRONINGEN - De Oosterpoort & Stadsschouwburg Groningen maakt een vliegende start van het nieuwe theater- en concertseizoen. Dit dankzij bijzonder rooskleurige verkoopcijfers.

Het aantal klanten dat in de voorverkoop kaarten koopt, is in de afgelopen negen seizoenen niet zo hoog geweest als nu. Van de 381 voorstellingen en concerten die begin mei in de voorverkoop gingen, zijn al 24 titels uitverkocht. Het gaat hierbij om te verwachten blockbusters als Jochem Myjer, Youp van ’t Hek, Sigur Ros en Kensington maar ook om relatief minder bekende namen zoals Matthew and the Atlas, Justin Nozuka en Stu Larsen.

Ruim 85.000 kaarten

Bijna 15.000 klanten kochten in de voorverkoop kaarten voor een voorstelling of concert in De Oosterpoort & Stadsschouwburg. Het aantal mensen dat in de voorverkoop kaarten koopt – alsook het totale aantal klanten – stijgt al jaren en overtreft ook dit jaar weer alle voorgaande seizoenen. In totaal werden in de voorverkoop ruim 85.000 kaarten verkocht. Dat is meer dan in de afgelopen vijf seizoenen. Overigens neemt het gemiddeld aantal kaarten per klant over de jaren heen af. Kochten klanten in seizoen 2009-2010 gemiddeld nog 7,5 kaarten per persoon, in het afgelopen seizoen 2016-2017 daalde dat tot een gemiddelde van 4,7 per persoon. Een verklaring kan volgens De Oosterpoort & Stadsschouwburg worden gevonden in de toename van het aantal popconcerten, waarbij naast vast publiek ook veel eenmalige kopers worden verwelkomd.

Bijboekingen

Een andere ontwikkeling die vooral in het segment muziek wordt geconstateerd, is een toename van het aantal bijboekingen. Om in te kunnen springen op tourschema’s en platenreleases van bands en artiesten, worden veel concerten gedurende het jaar geboekt. Vrijwel iedere week worden er nieuwe concerten aangekondigd. Daarbij valt op dat naast de grote namen de concerten met een verrassende setting of locatie en aandacht voor sfeer en beleving populair zijn bij het publiek.