Hans van Koningsbrugge schrijft boek over Louis van Heiden/ Berend Botje

GRONINGEN - Bij Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum verschijnt woensdag 6 september het boek ‘De voorzienigheid regeert! Louis van Heiden, admiraal in Russische dienst’. Dit boek is geschreven door prof. dr. Hans van Koningsbrugge, directeur van het Nederland-Rusland Centrum verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Admiraal Louis van Heiden was wereldberoemd na zijn succes bij de slag van Navarino in 1827. Maar wie kent tegenwoordig nog de naam van deze Drentse zeeheld in dienst van de Russische tsaar? Zijn levensverhaal was misschien de inspiratie voor het bekende liedje over Berend Botje.

Hans van Koningsbrugge

Hans van Koningsbrugge uit Groningen presenteert in zijn boek informatie die hij opdiepte uit onder meer archieven in Rusland en Engeland: de woelige tijd van de Bataafse opstand, de moeizame start van Van Heidens carrière in Rusland, roddels en intriges in de hofkring rondom de tsaar, oorlogen en zeeslagen, Van Heidens chronische geldgebrek en het verlangen naar zijn familie in Zuidlaren. En uiteindelijk de roem, het onthaal in Nederland en zijn onvermijdelijke terugkeer naar Rusland. Het leven van Van Heiden wordt geschetst tegen de achtergrond van de wereldpolitiek aan het einde van de achttiende en de eerste helft van de negentiende eeuw. Het boek is rijk geïllustreerd, voorzien van voetnoten en een persoonsregister.

Documentaire

Het boek ‘De voorzienigheid regeert!’ maakt deel uit van een project rondom admiraal Louis van Heiden, waarbij naast dit boek onder meer een documentaire is gemaakt. De initiatiefnemers zijn: Drents archief, Nederland Rusland Centrum en Chronoscoop Film. Kopers van het boek krijgen online toegang tot de documentaire die Chronoscoop Film maakte.
Titel: De voorzienigheid regeert! Louis van Heiden, admiraal in Russische dienst Auteur: Hans van Koningsbrugge ISBN: 9789023255734