Concert Charlemagne Palestine in Der Aa-kerk

GRONINGEN - Charlemagne Palestine geeft woensdag 6 september een concert op het Schnitgerorgel van de Der Aa-kerk in Groningen.

De New Yorkse kunstenaar en musicus voert zijn ‘Schlingen Blängen’ uit, een klassieker uit de minimal music. Palestine combineert zijn orgelklanken met eigenzinnige zang.

Charlemagne Palestine (1947) groeide op in Brooklyn, New York. Hij manifesteert zich als muzikant, componist, film-/ videomaker en beeldend kunstenaar.

Als jonge man zong hij in synagogen en bespeelde hij het carillon van de Saint Thomas Episcopal Church, tegenover het Museum of Modern Art in Manhattan. Met zijn onorthodoxe spel groeide hij uit tot talk of the town. Vooral kunstenaars kwamen steeds weer luisteren naar zijn spel. Hierdoor bouwde hij contacten en vriendschappen op binnen de avant-garde kunstscene van New York.

Palestine maakte in eerste instantie carrière als muzikant en video- en performancekunstenaar. Gaandeweg combineerde hij deze activiteiten met het maken van tekeningen en beeldend materiaal.

De Amerikaan was in zijn jeugd al gecharmeerd van teddyberen. Deze gingen gingen dan ook een steeds grotere rol spelen bij zijn performances.

Uit zijn enorme verzameling teddyberen, die rechtstreeks uit de winkel komen of zelf zijn gemaakt, ontstonden uiteindelijk installaties. Zijn teddybereninstallatie CHARLEWORLDDDD is vanaf woensdag 6 september te zien in het Tschumipaviljoen in Groningen.

Het concert begint om 20.30 uur. Kaarten (à 10 euro) zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda.