Het Oude RKZ viert 38-jarig bestaan

GRONINGEN - e Groningse vrijplaats 'Het Oude RKZ' viert vrijdag 1 en zaterdag 2 september het 38-jarig bestaan. Dit gaat gepaard met een oproep tot behoud van vrijplaatsen als Het Oude RKZ én optredens van bands van het ADM-terrein in Amsterdam.

Het Oude RKZ in Groningen is het voormalige Rooms Katholieke Ziekenhuis dat in 1979 gekraakt werd en daarna startte - als experiment - met bewonerszelfbeheer. Dit met dank aan de gemeente Groningen (dat het gebouw in 1981 opkocht) en de voorloper van woningcorporatie Nijestee (die een ‘moeder-dochter’-constructie opzette).

In Het Oude RKZ vinden andersdenkenden een thuis. Het is een collectieve woonvorm waarbij alles wordt gedaan door de bewoners zelf, op vrijwillige basis.

Het Oude RKZ heeft een bioscoop, een eetcafé, een bar, een theater en verschillende ateliers, werktuimtes en oefenruimtes voor bands.

De viering van het 38-jarig bestaan van Het Oude RKZ krijgt voor zijn bewoners overigens een nare bijsmaak. Dit omdat het ADM-terrein in Amsterdam met ontruiming bedreigd wordt.

Het ADM-terrein, in de Westpoort van Amsterdam, werd bijna twintig jaar geleden gekraakt. Er leven ruim 125 mensen en er zijn permacultuurtuinen, ateliers en werktuimtes, en er worden concerten gegeven door binnen- en buitenlandse bands.

Ook nationale festivals zoals Oerol, De Rollende Keuken en De Parade worden mogelijk gemaakt door initiatieven uit het ADM.

De bewoners van het Oude RKZ vragen zich af: ‘Gemeente Amsterdam, van wie is de stad? Van het grote geld, of van haar bewoners? Net zoals wij ons geen Groningen zonder Het Oude RKZ kunnen voorstellen, kunnen we ons ook geen Amsterdam zonder het ADM voorstellen. Geen cultuur zonder subcultuur!’