Expositie Jan Dits, Sjouke Heins en Derek Scholte bij Forma Aktua

GRONINGEN - In Galerie Forma Aktua in Groningen wordt zondag 27 augustus een overzichtstentoonstelling van werken van Jan Dits en Sjouke Heins, gecomplementeerd met ruimtelijk werk van Derek Scholte geopend.

Jan Dits en Sjouke Heins zijn gerenommeerde Groninger kunstenaars en tevens oude getrouwen van Forma Aktua.

Jan Dits

Jan Dits studeerde van 1975 tot 1980 schilderkunst en grafiek aan Academie Minerva. Naast kunstschilder is Jan Dits jazzmusicus. Jazzmuziek en portretten van meer en minder bekende jazzmusici zijn dan ook belangrijke thema's. Daarnaast schildert hij sporters, kinderen en (veelal mooie) vrouwen. In feite alles wat het portret betreft, ook dierenportretten.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_72982" align="aligncenter" width="161"]Jan Dits Voorbeeld van het werk van Jan Dits.[/caption]

Sjouke Heins

Tekenaar, schilder en graficus Sjouke Heins studeerde in 1966 af aan kunstacademie Minerva. Hij is bekend geworden door zijn specialiteit: portretten en dieren. Hij hoeft niet ver te zoeken naar objecten. Vanuit zijn huis in Aduarderzijl loopt hij naar zijn gratis naakte modellen. Naast zijn kunstenaarschap bouwt Sjouke een kinderziekenhuis in Senegal. De helft van de opbrengst van zijn werken gaat naar dit project.

Derek Scholte

Derek Scholte maakt assemblage objecten. Hij gebruikt materialen die door anderen worden weggegooid en tilt ze naar een hoger niveau, namelijk dat van de kunst. Zo krijgen oude alledaagse voorwerpen, dingen die hij vindt op straat of op vlooienmarkten en in tweedehandswinkels, een nieuw leven. De imperfecties dragen bij aan de schoonheid. Hij heeft geëxposeerd in Londen en New York en zijn werk wordt verzameld door mensen uit de gehele wereld.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_72983" align="aligncenter" width="431"] Derek Scholte: 'Vesta’s rat rod cab-2'. Foto: Ebele Visser[/caption]
De expositie is van 24 augustus tot en met 24 september toegankelijk voor publiek.