Interview met Egbert Minnema: genomineerd voor NTR Radioprijs 2017

GRONINGEN - Egbert Minnema (26) is met zijn documentaire Radiomaken Met Je Smartphone genomineerd voor de NTR Radioprijs 2017. Een aanmoedigingsprijs voor aanstormend radiotalent. Zondag 3 september is de prijsuitreiking in Amsterdam.

Door Arjen J. Zijlstra

“Van der Vecht naar Ten Brinke. Ten Brinke, Ten Brinke.… Goal!” De voetbalverslaggever in kwestie: een 7-jarige Egbert Minnema. Die uiteraard niet voorzag dat een fragment uit een van zijn zelfverzonnen voetbalverslagen twintig jaar later nog eens gebruikt zou worden in een grote mensen-radiodocumentaire. “Ik was tussen mijn zesde en mijn tiende veel aan het klooien met radio en dingen opnemen op cassettebandjes. Versjes opnemen, sprookjes vertellen, echt van alles. Ik verzon zelfs complete voetbalwedstrijden bij elkaar.” In zijn voor de NTR-Radioprijs genomineerde documentaire Radiomaken Met Je Smartphone trekt Minnema gelijkenissen tussen zijn vroegere gefröbel met audio en zijn huidige passie voor radiomaken. Uren vol proberen, prutsen en pielen. Een ‘ volstrekt inefficiënte business’ waar je alleen mee doorgaat als je hart hebt voor het vak. Maar wat als je geen dure apparatuur hebt, kan je dan ook radiomaken? Dat is wat Minnema onderzoekt in zijn negen minuten durende documentaire.

Mobiele journalistiek

Een documentaire met een originele invalshoek. “Tijdens mijn Master Journalistiek aan de RUG heb ik een radiospecialisatie gedaan en daarin hadden we ook een cursus mobiele journalistiek. Daar leerde ik dat als je de juiste opname- en montage-apps gebruikt op je smartphone, je met dat apparaat heel veel kunt doen. Dat fascineerde me. Zodoende zat ik op een middag wat te klooien met verschillende apps en terwijl ik dat deed, bedacht ik me: ik kan een documentaire maken met mijn smartphone. En sterker nog: ik ga die documentaire maken over hoe ik deze documentaire aan het maken ben.” Als luisteraar word je zo deelgenoot van Minnema’s ontdekkingstocht in de wereld van radiomaken op zijn smartphone: “Deze opname moet even opnieuw want de microfoon stond de verkeerde kant op...” En na een minuut of vier: “Pauze nu, daar ben ik wel aan toe. Want de eerste vierenhalve minuut van zo’n podcast ben je toch alweer ruim drie uur bezig.”

Verdiepend

“Toen ik een paar minuten van die documentaire had opgenomen bedacht ik me dat het wel leuk zou zijn om dat spelen met die cassettebandjes van vroeger mee te nemen in het verhaal. Als een verdiepend element. Ik laat namelijk zien met deze documentaire dat je heel veel kunt doen met je smartphone en niet per se professionele apparatuur nodig hebt, maar vooral ook dat een smartphone alleen niet genoeg is. Je hebt ook een bepaalde liefde voor het vak nodig. En dat zat er bij mij vroeger blijkbaar op de een of andere manier al in, alleen besefte ik me dat nog niet.” De journalistiek was voor hem dan ook een relatief late roeping. Anderhalf jaar geleden koos hij ervoor om naast zijn master Sociale Planologie ook een master Journalistiek te doen. “Ik zag een toekomst als planoloog niet echt voor me en wilde daarom een andere master ernaast doen, maar ik weet niet meer precies hoe ik erbij kwam om te kiezen voor Journalistiek. Ik volgde altijd al wel heel erg het nieuws en ik heb analytische vaardigheden, dus waarschijnlijk heb ik om die redenen gedacht dat Journalistiek wel iets voor mij zou zijn.”

Dit is de Dag

“Voordat ik aan die opleiding begon had ik geen enkel benul dat ik radio weleens leuk zou kunnen vinden. Maar toen we de eerste radiolessen kregen, kwam hetzelfde plezier weer terug uit de tijd dat ik steeds met die cassettebandjes bezig was. Ik vond het fantastisch.” De bijhorende stage liep Minnema de afgelopen vijf maanden bij Radio 1, waar hij onder andere bij de programma’s Dit is de Nacht en Dit is de Dag als redactielid werkte. Nu, na zijn stage, werkt hij nog als vakantievervanger bij Dit is de Dag. “Mijn uiteindelijke doel? Dat is om documentairemaker te worden voor de radio, dat lijkt me fantastisch. Of maker van audiodocumentaires kun je beter zeggen, want je hebt natuurlijk op het internet ook de podcast die enorm opkomt.” “Het is inderdaad zo dat ik nu wel dicht bij het vuur zit. En ik ben dus genomineerd voor de NTR Radioprijs. Dat was ik vorig jaar trouwens ook al, maar dan samen met vier andere studenten met wie ik een documentaire heb gemaakt. Die nominaties staan sowieso mooi op mijn cv.”

Golflengte

“En doordat het dit jaar volledig mijn eigen werk is en er geen docent of eindredacteur overheen is gegaan, vind ik de nominatie nu een extra grote eer. De nominatie betekent dat ik in basisbeginsel in elk geval op dezelfde golflengte zit als professionele radiomakers. Die zullen ongetwijfeld nog van alles aan te merken hebben op mijn werk, maar in de basis zit ik blijkbaar op de goede weg.” Deze nominatie door een jury van professionele radiomakers toont aan dat het mogelijk is goede radio te maken met goedkope apparatuur. “Er is veel meer mogelijk dan je denkt en dat probeerde ik hiermee te laten zien. Maar nee, ik geloof niet dat heel veel mensen nu denken: ik heb een smartphone en een microfoontje, nu ga ik journalist worden. Daarvoor moet je ook een journalistiek vuur in je hebben.”
De documentaire Radiomaken Met Je Smartphone wordt zondag 20 augustus tussen 21.00 en 22.00 uur uitgezonden op Radio 1 en is onder andere te beluisteren op de volgende facebookpagina: bit.ly/2uABnSF. Wie de documentaire een ‘like’ geeft, brengt daarmee tevens een stem uit voor de publieksprijs.
Meer verhalen van Arjen J. Zijlstra