In Stad | Zwart staat de FC goed

GRONINGEN - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar. Foto: Marc Jansen[/caption]

Op weg naar de Open Dag van FC Groningen fietste ik zondag achter twee pubers in FC Groningen-shirts. Ik besloot de stemming te peilen en vroeg ze op welke plaats de FC komend seizoen gaat eindigen. ,,Ik denk derde, misschien tweede. En ik hoop met veel strijd", zei de eerste. ,,Vijfde", zei zijn vriendje beslist. Het optimisme van deze jongens kan ik wel waarderen. Zelf geloof ik eerder in de middenmoot, zo rond de achtste plaats. De Open Dag was in goede handen bij presentator Koen Janssen. Hij probeerde tempo te maken en hield de interviewtjes met spelers kort. Na kennismaking met de nieuwe selectie en de presentatie van het nieuwe thuis- en uittenue van kledingsponsor PUMA gingen de meeste bezoekers naar buiten. Rond het stadion waren standjes waar de ouders met hun kroost terechtkonden. Kinderen maakten hun eigen spandoekje met behulp van verf uit spuitbussen en kant-en-klare sjablonen.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_72856" align="aligncenter" width="640"] Jonge fans konden onder begeleiding hun eigen spandoek maken met behulp van spuitbussen en sjablonen. Foto: Jos Jansen op de Haar[/caption] Maar vooral werd de jacht geopend op handtekeningen van spelers en staf. Al zijn foto's en selfies tegenwoordig een stuk belangrijker. Aanvoerder Sergio Padt kreeg een extra lange rij te verwerken. Hij deed dat fantastisch. De relaxte en lieve manier waarop hij met de jonge fans omging was hartverwarmend. Supporters konden ook de nieuwe spelersbus bekijken. In plaats van overwegend groen is de bus dit keer matzwart. De belettering aan de zijkant van de bus is het mooiste onderdeel. De grote letters van FC GRONINGEN zijn geheel opgebouwd uit de talloze namen van (oud)spelers en trainers. Een prima vondst.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_72855" align="aligncenter" width="640"] De matzwarte spelersbus is voorzien van de naam FC GRONINGEN, opgebouwd uit de namen van oud-spelers. Foto: Jos Jansen op de Haar[/caption] Naast de spelersbus vind ik ook het zwarte uit-tenue schitterend. Maar het mooist van de Open Dag vond ik de trainingsdemonstratie die op het hoofdveld gegeven werd door FC Groningen onder 12. Niet alleen de gedrevenheid maar ook de uitstekende techniek van de jonge spelers viel op. En de aantrekkelijke, op passeeracties en duelkracht gerichte oefeningen. Een talentrijke groep, waarvan de besten over een jaar of zeven in het Noordlease Stadion kunnen spelen. Zondag is het tegen Heerenveen, de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, vooralsnog de beurt aan Lars Veldwijk, Mimoun Mahi en Sergio Padt.

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar