FC Groningen start met spektakel

GRONINGEN - Goed was het nog allerminst wat de ruim 17.000 toeschouwers in het Noordlease Stadion bij de derby FC Groningen-Heerenveen (3-3) voorgeschoteld kregen. Amusant was het wel.

Door Wim Masker

De supporters op de Noordtribune leefden hartstochtelijk mee en zorgden voor een sfeer die deed denken aan de eerste jaren in Euroborg. Ze floten hun ploeg ongenadig uit toen de elf van Faber zich na de geflatteerde 0-2 even passief naar de slachtbank liet leiden. Maar steunden hun ploeg ook luidkeels na elke tegengoal. Heerenveen voetbalde wat gemakkelijker. Trainer Jurgen Streppel heeft op het strategisch zo belangrijke middenveld met Stijn Schaars, Yuki Kobayashi en valse rechtsbuiten Martin Ødegaard dan ook net even wat meer gogme en techniek. Ook is hij verder in zijn elftalcompositie. Streppel hoeft weinig keuzes te maken. Tien van de elf namen kun je zo invullen.

Onduidelijkheid

Bij FC Groningen is er meer concurrentie en kwaliteit dan vorig seizoen, maar vooralsnog ook meer onduidelijkheid. Trainer Ernest Faber heeft vijf vrijwel gelijkwaardige kandidaten voor de centrale verdediging en zes gegadigden voor de aanvallende posities op het middenveld. Tegen Heerenveen koos hij centraal achterin voor het kopsterke, maar opbouwend minder sterke koppel Etienne Reijnen - Kasper Larsen. Jesper Drost en Ritsu Doan kregen op het middenveld de voorkeur. Drost leverde de assist bij de 1-2 en versierde een strafschop, werkte keihard, maar kwam verder weinig aan de bal. Verdedigend liet Drost af en toe steekjes vallen, maar hij maakte het niet zo bont als Ritsu Doan op links.

Waarschuwing

Oud-FC-trainer en Japan-kenner Pieter Huistra heeft FC Groningen er al voor gewaarschuwd: Doan is geen speler voor op de vleugels maar voor een positie centraal. De Japanner toonde tegen Heerenveen zijn goede wil en gooide er maar liefst vijf tackles uit, maar wil FC Groningen optimaal van hem profiteren dan dient Faber zo snel mogelijk een plekje achter de spits(en) voor hem in te ruimen: als aanvallende middenvelder of desnoods als tweede spits. Misschien dat Ron Jans als ervaringsdeskundige Faber nog de mogelijkheid aanreikt van 4-4-2 met een middenveld in een zogenoemde ruit: met één vaste, centrale controleur, een rechtshalf, een linkshalf en Doan als de vooruitgeschoven middenvelder.

Mahi en Veldwijk

Blijft clubtopscorer Mimoun Mahi voor FC Groningen behouden, dan kan hij een prima duo gaan vormen met Lars Veldwijk. Beiden kunnen scoren én aangeven. De robuuste Veldwijk valt goed in de smaak bij het publiek. Voor een felle tackle kreeg hij bijna net zoveel applaus als voor zijn knappe doelpunt.

Groninger Gezinsbode