Duizenden bezoekers voor Zomerstad

GRONINGEN - De Groninger binnenstad stond de afgelopen twee weken in het teken van Zomerstad. Dit was een speciaal programma van sportieve, creatieve en leerzame activiteiten voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Het festival trok enkele duizenden kinderen naar de stad.

Zomerstad werd tijdens ZomerWelVaart geopend door kinderburgemeester Javano Zwiers. De eerste activiteit: een ontdekkingsreis op een piratenschip in het Hoge der A. Daarna konden gezinnen twee weken lang genieten van het speciale kinderprogramma. Vanaf het centrale punt op de Vismarkt konden bezoekers (toeristische) informatie krijgen over alle voor het hele gezin geschikte activiteiten.

Verbinding met verschillende partijen

Voor het programma van Zomerstad was nadrukkelijk de verbinding gezocht met verschillende partijen. Zo waren FC Groningen en Zeehondencentrum Pieterburen actief aanwezig op de Vismarkt. Kinderen konden een e-sporter van FC Groningen uitdagen of virtueel zwemmen met zeehonden. Daarnaast waren er activiteiten in het Groninger Museum, Groninger Forum, de Der Aa-Kerk en het Grand Theatre, en konden kinderen bij verschillende bedrijven een kijkje achter de schermen nemen.

Zomerstad verdient een vervolg

“Door krachten te bundelen is het gelukt om in een korte periode samen met de culturele partners en ondernemers in de binnenstad een mooi aanbod te creëren. Gezien de positieve reacties van de kinderen en hun ouders verdient Zomerstad zeker een vervolg”, meent Stephan Dirks, evenement-coördinator van Zomerstad. Vooral de onderdelen ‘Achter de schermen’, het knutselen en de wetenschappelijke proefjes waren populair onder de kinderen. De activiteiten van Zomerstad trokken, in combinatie met het zomerfestival ZomerWelVaart, ruim 20.000 bezoekers. Zomerstad werd zondag feestelijk en zonnig afgesloten met een drukbezochte markt en barbecue op de Vismarkt, een bonte optocht en Oud en Nieuw Hollandsche spelletjes. [caption id="attachment_72931" align="aligncenter" width="369"] Bonte optocht bij de afsluiting van Zomerstad. Foto: Duncan Wijting[/caption]

Initiatief gemeente Groningen

Zomerstad was een initiatief van de gemeente Groningen, waarbij in de eerste weken van de zomervakantie een veelzijdig en toegankelijk aanbod werd gemaakt voor kinderen.