Nieuwe studenten leren veilig fietsen

GRONINGEN - Nieuwe studenten die meedoen aan de KEI-week in Groningen krijgen hulp bij het aanleren van veilig fietsgedrag. Deze groep wordt tijdens de vandaag begonnen KEI-week bewust gemaakt van de gevaren van afleiding op de fiets, zoals smartphonegebruik.

De ongeveer tweeduizend buitenlandse studenten die twee weken later worden verwelkomd, kunnen tijdens hun introductieprogramma op de fiets vertrouwd raken met lastige verkeerssituaties in de stad.

VerkeerswijzerGroningen

De acties zijn een initiatief van VerkeerswijzerGroningen, een samenwerkingsverband van de Groninger gemeenten en de provincie Groningen om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. De activiteiten worden uitgevoerd door partners die al jaren professioneel met verkeersveiligheid bezig zijn. Een van die partners is de organisatie Team Alert, die woensdag 16 augustus tijdens het Sportplaza (onderdeel van de KEI-week) in gesprek gaat met studenten. Zij krijgen dan informatie over de effecten van verschillende vormen van afleiding, zoals smartphonegebruik en muziek luisteren in het verkeer. Het is de bedoeling dat de jongeren op een bord een voornemen opschrijven, waarmee ze vervolgens op de foto gaan, die ze op sociale media kunnen delen.

Internationale studenten

De buitenlandse studenten die hier een of meer semesters verblijven, nemen vanaf eind augustus deel aan het ESN-introductieprogramma. Op 2 en 3 september kunnen zij verschillende workshops volgen, waaronder fietsvaardigheidslessen. Er wordt aandacht besteed aan lastige verkeerssituaties, zoals straten met eenrichtingsverkeer en kruispunten op drukke routes. De officiële ontvangst van de buitenlandse studenten is donderdag 31 augustus. Tijdens een 'Welcome Ceremony' in De Oosterpoort kunnen ze workshops volgen, waaronder een van de politie. In deze workshop is aandacht voor ongewenst verkeersgedrag van studenten, zoals agenten dat in de praktijk meemaken. De nieuwkomers ontvangen bovendien een brochure in vijf talen, met daarin de belangrijkste Nederlandse verkeersregels voor voetgangers en fietsers.