Vijf jaar na 'Huizinge' verschijnt boek 'Gas uit Groningen'

GRONINGEN - In het Provinciehuis in Groningen is maandagochtend het boek ‘Gas uit Groningen, vijf jaar na de aardbeving bij Huizinge’ gepresenteerd. Dit boek is voortgekomen uit een samenwerking van wetenschapsjournalist Herman Damveld uit Groningen en de Groninger SP-Statenfractie.

Damveld en de SP willen met het boek een bijdrage te leveren aan de helderheid in de discussie over de gaswinning. Vijf jaar na de aardbeving in Huizinge, met een geschatte magnitude van 3,6 de krachtigste aardbeving ooit gemeten in de provincie Groningen, is er nog altijd strijd tussen overheid en gedupeerden. Waar de overheid vindt dat ze ruimschoots compenseert en de gaswinning al flink heeft verlaagt, vinden gedupeerden dat de overheid hen in de steek laat en niet luistert naar de noden van het gebied.

Feiten en cijfers

SP-Statenlid Jan Wolters: “Wat naar ons idee heel duidelijk uit de feiten en cijfers in dit boekje naar voren komt, is dat vijf jaar geleden bewust niet is gezocht naar mogelijkheden om het niveau van de gaswinning snel terug te brengen. Ook vanuit het idee dat mensen in de kou zouden komen te zitten wanneer er minder Gronings gas gewonnen zou worden.” “Een half jaar na de grote aardbeving bij Huizinge verscheen een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen. Daarin staat dat een gaswinning van meer dan 12 miljard kubieke meter per jaar voor voelbare bevingen zou blijven zorgen”, zegt Herman Damveld.

Aardgasbaten

Voor de overheid was dit toen een teken om meer onderzoek te doen, en niet om de gaswinning meteen noemenswaardig te verlagen. “Sinds augustus 2012 is 180 miljard kubieke meter gas uit het Groningen-veld gewonnen. De aardgasbaten waren voor de regering sinds medio 2012 zo’n 44 miljard euro, en de NAM verdiende er nog eens 4 miljard aan”, berekende Damveld.

Klare taal

Gegevens over de gaswinning zijn vaak lastig te vinden en te duiden, vooral omdat vele rapporten in Engels vakjargon zijn geschreven. Daarom is het boek in duidelijke, klare taal geschreven. Om te voorkomen dat er met cijfers wordt gegoocheld staan er bovendien ruim 300 bronvermeldingen in het boek. Met ‘Gas uit Groningen’ wil de SP een aanzet geven tot een brede visie op de toekomst van de gaswinning in Groningen. ‘Gas uit Groningen, vijf jaar na na de aardbeving bij Huizinge’ is digitaal verkrijgbaar via provinciegroningen.sp.nl of gratis te bestellen bij SP provincie Groningen: sp@ps-provinciegroningen.nl.