BioBoxx alternatief voor Gronings gas

GRONINGEN - BioBoxx Trading, een Gronings collectief van onder meer ziekenhuizen, horeca, groothandels, en scholen is in september 2016 naar de binnenstad van Groningen gekomen om een goed alternatief te bieden voor het Gronings aardgas.

Het is een waterbestendige biologisch afbreekbare doos waar gft-afval in wordt verzameld. Na verzameling worden de BioBoxxen inclusief de inhoud

vergist tot hoogwaardig biogas. Omdat het afval goed voor gescheiden wordt en niet in contact komt met andere afvalstromen, levert dit in de vergister een hoogwaardig rendement aan biogas op. Dit in tegenstelling tot de nascheidingsmachine van de gemeente Groningen, waar al het afval bijelkaar komt en vervolgens wordt gescheiden. Hierdoor gaat de hoge potentie van de grondstoffen omlaag en uiteindelijk veel biogas verloren.

Drie keer per week rijden de busjes BioBoxx rond in Groningen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt besturen de busjes en halen de BioBoxxen op bij de deelnemers.

De 2.10m lange Karan Singh Bajwa, voormalig NCAA college basketballer en RUG student, is vorig jaar directeur geworden van BioBoxx Trading. Hij leidt dit project samen met Aalt Jouk van den Hul, tevens ook de investeerder van BioBoxx. Karan heeft tijdens zijn medische studie bij de RUG, de hygiene voordelen van de BioBoxx in kaart gebracht en al heel snel was de affiniteit voor dit duurzame concept zichtbaar.