Echte bouwvakker huilt niet

GRONINGEN - at doen ze al 25 jaar bij Huis de B. Op maandag is de spanning al vroeg te voelen: nog even en dan mogen we eindelijk beginnen! Elke dag begint met een toneelstukje over het thema van de week: Sprookjes. Maar dan anders. Twee pedagogische medewerkers zetten een hilarisch toneelstukje neer over Hans zonder Grietje, leuk voor de kinderen en minstens zo leuk voor de collega’s. En dan is het zo ver: de eerste grondboren gaan de aarde in. Er wordt met balken gesjouwd, gezaagd, getimmerd en gaten geboord. En heel belangrijk: snel een dak erop! Want het weer werkt niet echt mee dit jaar. Maar daar trekken de kinderen zich weinig van aan.

Joep (van 7) houdt zijn duim omhoog: bloed! Het laatste zaagje ging door het velletje heen. Snel onder de kraan, pleister erop en vooral niet huilen want dat doet een echte bouwvakker niet.

Op dag twee staan er serieuze bouwwerken, de meeste met een tweede verdieping. Wat eerst een kasteel was is nu veranderd in een winkeltje. Voor drie spijkers koop je een koekje, maar popcorn en ranja kost al gauw een plankje en vijf spijkers.

Nina, Stella (12 jaar) en Isabel (11 jaar) zijn erg blij met het thema van dit jaar. “Een goed idee, wij bouwen en snoepkasteel. Het snoep is van karton en dus niet echt he? Maar we gaan nog wel echte snoepjes verkopen hoor!”

Donderdag is de prijsuitreiking maar eerst moet er nog flink worden geschilderd. Iedereen wint en krijgt een cadeautje. Maar nog veel leuker: een grote slagroomtaart, ook traditie. Het loopt tegen 4 uur en de laatste spijkers gaan de planken in. Zometeen komen de ouders, opa’s en oma’s en die hebben zelden zo’n mooi bouwwerk gezien.

Nu eerst naar huis, morgen is er weer een dag.