Nog veel werk voor FC

GRONINGEN - uim 5.000 toeschouwers kregen zaterdag in het Noordlease Stadion een goede en een slechte indruk van de thuisploeg. Tegen het uit de Primera Division gedegradeerde Granada CF creëerde FC Groningen in het eerste half uur vier kansen, waaruit twee keer werd gescoord. Daarna zakte het spelpeil zienderogen, tot uiteindelijk ondermaats in het laatste half uur. In die fase kwam Granada dan ook verdiend gelijk (2-2).

Waar Faber in de rust slechts twee wissels toepaste, daar liet zijn Spaanse collega José Luis Oltra een compleet nieuw elftal opdraven. Het verklaart voor een deel het opvallende verschil in frisheid tussen beide ploegen in de tweede helft. Het bewegingsritme van de spelers van FC Groningen en die van Granada verhielden zich toen – en dit zal manager opleiding Gerard Kemkers aanspreken – als die van stayers tot sprinters. Waar de thuisploeg na de rust in een loom tempo over het veld bewoog, daar toonde Granada veel meer ‘Spritzigkeit’.

Vanaf deze week staan de trainingen meer in het teken van techniek en tactiek. Vooral de spelopbouw verdient aandacht. De centrumverdedigers zullen sneller moeten beslissen en handelen, terwijl hun medespelers meer afspeelopties moeten creëren. Het collectief druk zetten is eveneens voor verbetering vatbaar en dan met name de intensiteit waarmee dat gebeurt. De coaches mogen daarin best wat eisender zijn. Het oogt doorgaans nogal vrijblijvend en sjokkerig aan Groningse kant. Ook de dekkingsarbeid moet beter. Het kan allemaal wel wat feller en robuuster.

Tegen Granada kon Faber niet beschikken over de geblesseerde verdedigers Todd Kane en Etienne Reijnen. De rest was fit, voor zover je daarvan kan spreken na anderhalf tot drie weken trainingsarbeid. Met de mogelijk, schuine streep, waarschijnlijk vertrekkende Mahi als wisselspeler koos Faber voor de sterk debuterende Lars Veldwijk als diepe spits. Jesper Drost speelde daarachter en aanwinst Ritsu Doan vanaf de rechter kant. Gezien hun specifieke kwaliteiten – Drost loper, Doan vooral goed in de kleine ruimtes – ligt een positieswitch tussen beide linkspoten voor de hand. Zeker zolang de snelle Kane nog niet beschikbaar is om de ruimte op rechts in te duiken. Zaterdag (aftrap 16.00 uur) oefent FC Groningen op De Langeleegte tegen FC Emmen. Het spel zal er dan vast alweer wat dynamischer uitzien.