Valbeveiliging top Martinitoren opgeknapt

GRONINGEN - De valbeveiliging in het topje van de Martinitoren is in een smederij in Oosterwolde opgeknapt. Op maandag 24 juli wordt deze beveiliging in acht delen weer in de toren getakeld en vastgemaakt.

De valbeveiliging zit in de kroon van de toren, in het allerhoogste stukje. Deze kroon is niet voor publiek toegankelijk. Toch is hier valbeveiliging nodig, omdat ook dit deel van de Martinitoren regelmatig wordt geïnspecteerd en onderhoud nodig heeft.

Niet alleen de valbeveiliging is onder handen genomen. Ook op de toren zelf is het hekwerk pal onder de kroon opgeknapt. Het houtwerk is waar nodig hersteld en alle delen van het hekwerk zijn opnieuw in de verf gezet.

Op 24 juli worden vanaf 09.00 uur de gerenoveerde onderdelen van de valbeveiliging met een lier weer naar boven getakeld. De valbeveiliging is grondig opgeknapt. Daarom werden de werkzaamheden niet in de toren zelf uitgevoerd, maar is de beveiliging gedemonteerd zodat er elders aan gewerkt kon worden.

De kroon van de Martinitoren dateert uit 1640, net als de daaronder aangebrachte lantaarn. De oorspronkelijke kroon ging verloren bij een brand in de toren in 1588. Dit markante onderdeel van de toren is met koper beslagen.