UMCG krijgt € 450.000 voor beter communicatieonderwijs aan zorgverleners

GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt € 450.000 Europese subsidie voor het ontwikkelen van een onderwijsprogramma waarmee artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners beter leren communiceren met oudere patiënten met ‘lage gezondheidsvaardigheden’. De subsidie is onderdeel van het programma Erasmus+ van de EU.

Ouderen met lage gezondheidsvaardigheden vinden het vaak moeilijk om te gaan met hun ziekte en de bijbehorende behandeling. Ze begrijpen doktersadviezen niet goed en volgen ze daardoor niet goed op, ze gebruiken medicijnen verkeerd omdat ze de bijsluiter niet goed kunnen lezen of begrijpen en hebben weinig algemene kennis over ziekte en gezondheid. Zorgverleners hebben tot op heden vaak onvoldoende kennis en vaardigheden om effectief te communiceren met deze groep ouderen. Het versterken van communicatieve vaardigheden van toekomstige zorgverleners kan bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor deze ouderen.

IMPACCT

Het zogeheten IMPACCT-project (IMproving PAtient-centered Communication Competences) staat onder leiding van UMCG-onderzoeker Andrea de Winter. Het wordt uitgevoerd door de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG, samen met de faculteit Letteren en het Centrum voor Informatie Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen, en partners uit Ierland, België, Italië, Slowakije en Duitsland (NUIG, EURASHE, Regione Marche, UPJS,, Jacobs University). Het project is tot stand gekomen met ondersteuning van UMCG Research BV.

Nieuw communicatieonderwijs

In een periode van drie jaar zal het consortium zich toeleggen op het ontwikkelen, implementeren en evalueren van nieuw communicatieonderwijs voor toekomstige zorgverleners in Europa. Alle inzichten worden daarnaast ook gebruikt om een reeks digitale colleges (Massive Online Open Course, ofwel MOOC) voor een breed publiek te ontwikkelen.