Provinciaal geld voor eerste perslucht diagnosecentrum in Noord-Nederland

GRONINGEN - Het stad-Groninger bedrijf Poelstra Perslucht BV krijgt een subsidie van 26.978 euro de provincie Groningen.

Het uit het economie- en arbeidsmarktprogramma Groningen@Work afkomstige geld is bedoeld voor de investering van Poelstra in een perslucht diagnosecentrum. Deze investering levert werkgelegenheid op - drie werknemers - en heeft een innovatief en duurzaam karakter.

Perslucht testen

Tot nu toe is er in Noord-Nederland geen plek waar bedrijven hun perslucht kunnen laten testen. Met de komst van dit diagnosecentrum verandert dit. Poelstra kan de perslucht zowel op zijn eigen bedrijfslocatie aan de Atoomweg testen als bij klanten ter plaatse, door de inzet van een mobiele machine. Perslucht wordt vooral gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie en door bedrijven in de gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen en tandartsen. Poelstra verwacht dat steeds meer bedrijven hun perslucht willen laten testen. Dit vanwege strengere eisen in de voedingsmiddelenindustrie en het toegenomen bewustzijn op onder andere energiebesparing. Het gaat dan om het meten van de kwaliteit van de lucht, het energieverbruik, de mogelijke lekkage en het kalibreren van de perslucht.

Perslucht

Perslucht is samengeperste lucht en wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Van het oppompen van banden tot aan het beademen van patiënten in een operatiekamer. Perslucht wordt verkregen met een compressor. Een compressor perst gas of lucht samen en maakt het onder hogere druk beschikbaar. Afhankelijk van het type compressor en de kwaliteit van de aangezogen lucht kunnen heel kleine oliedeeltjes in de perslucht komen. Voor normale toepassingen worden deze oliedeeltjes er op een simpele manier uitgevangen. Indien de lucht voor beademing of voor medische doeleinden wordt gebruikt, dient de perslucht volkomen olievrij te zijn en moet de lucht nog beter gezuiverd zijn.

Moederbedrijf

Machinefabriek Poelstra BV is een familiebedrijf dat is opgericht in 1961. In 2011 is het gestart met een nieuwe bedrijfsactiviteit genaamd, Poelstra Perslucht BV. Het is een aparte onderneming gericht op verkoop, montage en onderhoud van persluchtsystemen. Daar komt nu dus het testen van de perslucht bij. Het bedrijf heeft vijftien medewerkers in dienst.