FC Groningen: zoeken naar de beste compositie

GRONINGEN - Als afsluiting van het trainingskamp in Duitsland oefent FC Groningen vanavond tegen VfL Bochum. Zaterdag komt Granada op bezoek in het Noordlease Stadion. Twee zinvolle oefenduels.

Door Wim Masker

De eerste serieuze test in Rödinghausen was redelijk confronterend voor FC Groningen. De plaatselijke Regionalligaclub scoorde drie keer, maar miste ook nog eens een handvol kansen. De technisch minder verfijnde Duitse semiprofs speelden fysieker, energieker en directer dan de omstandig opbouwende ploeg van Ernest Faber. Van Duits ontzag voor de onbekende eredivisionist was geen sprake. En waarom ook, een week eerder had de ploeg van trainer Alfred Nijhuis met slechts 4-3 verloren van Champions League-deelnemer Shachtar Donetzk. De 3-3 eindstand werd dan ook niet als een bijzonder resultaat gevierd.

Pluspunten

Viel er een hoop aan te merken op het spel van FC Groningen, er vielen ook genoeg pluspunten te noteren. Aanwinst Ritsu Doan liet andermaal zijn grote aanleg zien en scoorde knap. De aanstekelijk vrolijke Juninho Bacuna wordt steeds beter, terwijl de beloften Amir Absalem en Ludovit Reis konden terugzien op goede invalbeurten. De linksbenige Absalem acteerde verrassend sterk als rechtsback en de net 17 jaar geworden middenvelder Reis debuteerde onbevangen. FC Groningen voerde in de slotfase het tempo op en beide beloften gingen daar moeiteloos in mee. Behalve Absalem en Reis kwamen nog twee spelers uit het beloftenteam in actie tegen de Duitsers: de 18-jarige, bijna twee meter lange doelman Jan Hoekstra en de 21-jarige aanvallend ingesteld middenvelder Robbert de Vos.

Zoektocht

FC Groningen sluit vanavond in Telgte een trainingsweek af waarin fysieke arbeid de boventoon heeft gevoerd. VfL Bochum begint volgende week vrijdag tegen Sankt Pauli al aan de competitie, is conditioneel verder en zal ook qua elftalcompositie verder zijn. Voor Faber begint het proces van het zoeken naar het beste elftal en de meest geschikte speelwijze nu pas echt. Vooral in het centrum van de verdediging en in het aanvallende blok is de concurrentie bijzonder groot.

Achterhoede

Mike te Wierik, Kasper Larsen, Etienne Reijnen en Samir Memisevic kunnen als rechter centrale verdediger spelen. Memisevic kan als enige van hen ook goed links centraal uit de voeten. Daar heeft hij stevige concurrentie van de linksbenige Yoëll van Nieff die zich afgelopen seizoen op alle fronten heeft verbeterd.

Aanvallende blok

Voor de compositie van het aanvallende blok is het belangrijk wie de backplaatsen bezetten. Todd Kane en Django Warmerdam hebben een natuurlijke aanvalsdrang, terwijl hun alternatieven Te Wierik en Van Nieff wat controlerender spelen. Speelt bijvoorbeeld Te Wierik rechtsback, kan FC Groningen misschien beter met een echte rechtsbuiten spelen. Om optimaal van Doan te profiteren, zal Faber moeten zorgen voor een aanvalsomgeving van vaardige, snelle denkers én lopers.