Driedaagse voor tienermeiden met sombere en depressieve gevoelens

GRONINGEN - Het vrouwennetwerk Bewust Ondernemende Vrouwen (BOV) houdt twee keer een driedaagse voor meiden tussen de 12 en 19 die last hebben van depressieve gevoelens. Coaches en therapeuten zetten zich belangeloos in, crowdfunding helpt dit project mogelijk maken.

De moeder van Emma deed een oproep op Facebook, een noodkreet voor hulp voor haar dochter. Emma is al lange tijd suïcidaal, maar kan nog niet behandeld worden bij de gespecialiseerde GGZ omdat er een wachtlijst is. Emma is niet de enige: in heel Nederland worstelen tieners met vergelijkbare problemen. Ongeveer 4 % van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar geeft aan sombere of depressieve gevoelens te ervaren. Dat betekent dat er gemiddeld in iedere middelbare schoolklas een kind is dat erover nadenkt zijn of haar leven te beëindigen. Niet zonder gevolgen: tieners met een depressie hebben grote kans op een depressie of andere psychiatrische aandoening op latere leeftijd. Niet alleen de tieners lijden hier dus onder, maar het veroorzaakt ook een enorme druk op ons gezondheidsstelsel.

LEEF!

Sigrid van Drunen, oprichter van Bewust Ondernemende Vrouwen, las het verhaal van Emma en besloot om samen met de therapeuten en coaches in haar netwerk het project LEEF! op te zetten. Aan het project werkt een aantal coaches en therapeuten mee, waaronder ook Judith van Beers uit Groningen. Met LEEF! willen zij tienermeiden met sombere en depressieve gedachtes laten voelen dat ze waardevol zijn. "Wij willen deze meiden laten voelen dat ze ertoe doen, ook als dat in hun leven nu niet zo lijkt te zijn. In een lang weekend begeleid door ervaren therapeuten en coaches geven we deze meiden handvatten om zich staande te houden in deze wereld." " LEEF! Is daarmee geen standaard therapeutisch weekend. In plaats van lange gesprekken en analyses te houden laten we de meiden met informatieve, creatieve en inspirerende workshops een veilige omgeving ervaren waarin ze kunnen delen en eigen onzichtbare talenten en kwaliteiten gaan ontdekken van zichzelf."

Crowdfunding campagne

Om dit te kunnen financieren is de Bewust Ondernemende Vrouwen zaterdag een crowdfunding-campagne begonnen. In totaal is er 17.000 euro nodig voor dit project, dat tweemaal een weekend in beslag neemt en waarmee twintig meiden kunnen worden geholpen door twintig therapeuten en coaches zodat zij zich beter weten staande te houden ook wanneer ze sombere periodes ervaren. Van dit bedrag betaalt BOV de huisvesting, eten/ drinken en reiskosten van de deelnemers en hun vrijwillige begeleiders. Doneren kan via dreamordonate.com/dromen/leef/

Zomer- en herfstvakantie

De weekenden vinden plaats in de zomervakantie van 11 tot 13 augustus en in de herfstvakantie. Beide malen is er plek voor tien meiden tussen de 12 en 19 jaar. Inschrijven als deelnemer kan door een mail te sturen naar info@bewustondernemendevrouwen.nl (o.v.v. naam, geboortedatum, woonplaats en de voorkeur voor het weekend). Meer informatie: www.bewustondernemendevrouwen.nl