FC Groningen begint nu echt

GRONINGEN - Het ‘nieuwe’ FC Groningen heeft veelbelovende trekjes. Getest is de incomplete selectie van trainer Ernest Faber echter nog niet. Daar komt eind deze week in Duitsland verandering in.

Door Wim Masker

Wie goed kijkt, kan genoeg opsteken van oefencampagnes. Niet de resultaten, maar het spel kan een goede indicatie geven van wat er in de strijd om de punten te verwachten is. FC Groningen boekte vorig jaar prettige oefenresultaten, maar desondanks was de conclusie in deze krant dat ‘een duo Etienne Reijnen-Hedwiges Maduro eigenlijk niet kan op eredivisieniveau’. Bij gebrek aan alternatieven moesten Faber c.s. destijds echter met dit niet-complementaire koppel de competitie in. Het had een desastreuze competitiestart tot gevolg.

Publieksspeler

Je hoefde zondag bij de oefenwedstrijd van FC Groningen tegen Annen niet eens goed te kijken om te zien dat de Japanner Ritsu Doan meer is dan zomaar een talentje. Hem zal straks in de zwaardere oefenwedstrijden en in de competitie veel niet lukken, maar veel ook wel. De creatieve aanvaller heeft alles in zich om een publieksspeler te worden. Twee weken geleden kondigden we de mogelijke komst van een ‘groeibriljantje’ aan en de pas net 19 jaar geworden Doan is dat zonder meer.

Veelbelovend

Ook de nieuwe backs Todd Kane en Django Warmerdam hebben het in zich om uit te groeien tot belangrijke versterkingen. Kane blijkt tijdens zijn revalidatie van een kruisbandblessure niets aan snelheid en explosiviteit te hebben ingeboet. De Engelsman past in een reeks van snelle, aanvalslustige rechtsbacks waar het Groninger publiek van houdt. Zijn landgenoot Paul Mason zette in de jaren tachtig ooit de standaard en kreeg waardige opvolgers in vooral Kurt Elshot, Bruno Silva en Hans Hateboer. Linksback Django Warmerdam scoorde vorig seizoen viermaal voor PEC Zwolle en het is vast geen compleet toeval dat hij in elk van de drie ‘demopartijtjes’ tegen amateurs doel troef.

Eerste test

Nu ook de vijf internationals terug zijn, kan het serieuzere werk beginnen. Zaterdagmiddag wacht FC Groningen in Duitsland tegen SV Rödinghausen de eerste echte test. Voor de semiprofs, getraind door de Nederlander Alfred Nijhuis, begint de competitie al op 29 juli. De Duitsers zijn dus al wat verder in de voorbereiding. SV Rödinghausen speelt in de Regionalliga West, een niveau vergelijkbaar met onze eerste divisie. Een incompleet FC Twente oefende vorige week tegen FC Meppen dat net vanuit de Regionalliga Nord naar de Derde Liga is gepromoveerd. Meppen won eenvoudig met 3-0. Want zo sterk is het Duitse voetbal in de breedte.