Prijzenregen bij opening eindexamententoonstelling Academie Minerva

GRONINGEN - Mylan Hoezen heeft de Klaas Dijkstra Academieprijs 2016 gewonnen. Pim Kraan ging met de Academie Minervaprijs voor Vormgeving aan de haal. En het eerste Reisma van den Burg Stipendium werd een prooi voor Eva Velema.

Deze prijzen werden zondag uitgereikt bij de opening van de eindexamententoonstelling 'Perspectives' van Academie Minerva in de Der Aa-kerk in Groningen.

Klaas Dijkstra Academieprijs en Academie Minerva Prijs

De Stichting Klaas Dijkstra Fonds reikt sinds 2002 jaarlijks de Klaas Dijkstra Academieprijs uit aan een eindexamenkandidaat van de opleiding Autonome Beeldende Kunst of Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. De Academie Minerva Prijs is specifiek ingesteld voor Vormgeving. Bij het eindexamen nomineren externe deskundigen de kandidaten uit de opleidingen Vormgeving Communicatie, Vormgeving Ruimtelijk Ontwerp en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Voor de opening van de eindexamententoonstelling bepaalt een onafhankelijke jury wie de prijswinnaar is. Aan deze prijzen is een geldbedrag van € 2500,- verbonden en een oorkonde die elk jaar door een student of alumnus van de academie wordt ontworpen. Dit jaar is zowel de Klaas Dijkstra Academieprijs als de Academie Minervaprijs voor Vormgeving ontworpen door Jan Hamstra, alumnus Vormgeving en winnaar van de Academie Minervaprijs 2016. De genomineerden van dit jaar waren Trudy Oosterhuis (Docent Beeldende Kunst en Vormgeving), Auke Kraak (Autonome Beeldende Kunst), Eirik Jahnsen (Autonome Beeldende Kunst), Pim Kraan (Vormgeving), Marloes Meiborg (Vormgeving), Katja Großinsky (Vormgeving), Mylan Hoezen (Autonome Beeldende Kunst), Riemer van der Wijk (Vormgeving) en Yenyun Lee (Autonome Beeldende Kunst).

Reisma van den Burg Stipendium

Het Reisma van den Burg Stipendium € 10.000 is dit jaar voor het eerst uitgereikt aan Eva Velema, alumnus Autonome Beeldende Kunst. Het stipendium is vernoemd naar de Friese schilder Cor Reisma (1902-1962) en is ingesteld door zijn familie. Het tweejaarlijkse stipendium is bedoeld om recent afgestudeerden uit alle disciplines een kans te bieden om hun werk door middel van een (inter)nationaal project verder te ontwikkelen. De overige genomineerden waren Roos Cornelius, Jan Hamstra, en Serge Hollander.