Schilderijen Diederik Kraaijpoel in zomertentoonstelling Martinikerk

GRONINGEN - In de Martinikerk in Groningen wordt zaterdag 15 juli een nieuwe zomertentoonstelling geopend. Deze expositie toont schilderijen van Diederik Kraaijpoel.

Diederik Kraaijpoel (1928-2012) wordt wel de aartsvader van de noordelijke realisten genoemd. Hij was 32 jaar docent aan Academie Minerva in Groningen en was leermeester van onder anderen Henk Helmantel en Herman Tulp. Kraaijpoel was vanaf de oprichting in 2005 betrokken bij de Klassieke Academie in Groningen. Hij schreef ook boeken en artikelen over kunst en kunstgeschiedenis, onder andere 'Bevroren revolutie', 'De nieuwe salon' en 'Was Pollock kleurenblind?'. Vanwege zijn kritisch-ironische houding tegenover de kunstwereld en kunstrecensenten werd hij ook wel een romantisch criticaster genoemd.

Landschappen, planten en dieren

Kraaijpoel viel op door zijn ongenaakbare maar fantastische landschappen en zijn tekeningen van planten en dieren in staat van verval. De zeldzame personen die in zijn landschappen voorkomen worden overweldigd door de hen omringende natuur. De kunstenaar liet zich inspireren door bestaande landschappen, maar gebruikte ook zijn fantasie. De expositie loopt tot en met zondag 27 augustus.